Militaire activiteit boven Nederland

De komende periode is er flink wat militaire activiteit boven Nederland. Parachutisten van onder meer 11 Luchtmobiele Brigade, maar ook ladingen worden in verschillende zones gedropt. Dat gebeurt met verschillende typen vliegtuigen tijdens de internationale oefening Falcon Leap. Die speelt zich af tot en met 17 september en wordt door de Koninklijke Luchtmacht ondersteund vanaf Vliegbasis Eindhoven.

Naast Nederlandse, springen ook parachutisten uit België, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en de Verenigde Staten. Dat gebeurt volgende week tussen 9.00 en 16.30 uur.

Sinds gisteren wordt al geoefend met het juist beladen van verschillende soorten vliegtuigen en het droppen van die lading. Dat gaat door tot en met vrijdag. De luchtmacht neemt deel met een C-130 Hercules. De Amerikanen en Belgen zijn er beiden met een C-130H, de Duitsers met een C-160 Transall en een M28 Skytruck. Verder levert Frankrijk een C-130J en Tsjechië een SC7 Skyvan.

Het is de bedoeling dat er tot en met 17 september 3 keer per dag 3 tot 11 vluchten vertrekken vanaf Eindhoven.

Tijdens de oefening wordt rekening gehouden met de maatregelen van het RIVM rond COVID-19. De parachutisten blijven gescheiden van het overige personeel van de vliegbasis.