Vlieggeweld boven de Noordzee

15 Nederlandse gevechtsvliegers vlogen vanochtend samen met de Amerikanen in de oefening Large Force Employment. Een alternatief voor grote evenementen als Frisian Flag, die door het coronavirus niet door kunnen gaan.

Vergroot afbeelding 4 Nederlandse F-16's boven Noordzee.
Beeld: Airman 1st Class Anthony Clingerman.
4 Nederlandse F-16's boven Noordzee.

In totaal gingen er 14 Nederlandse F-16’s en 1 F-35 de lucht in. Ze kwamen van de vliegbases in Volkel en Leeuwarden. De Amerikanen rukten uit met 12 F-15’s en 1 tanktoestel vanaf de Britse vliegbasis Lakenheath. De oefening duurde zo’n 2 uur.

Strateeg vanaf Veluwe

Waar het gevecht boven de Noordzee werd uitgevochten, bevond de strateeg achter het gevecht zich op de Veluwe. In Nieuw Milligen om precies te zijn. Gevechtsleiders en air surveillance-controllers van het Air Operations Control Station begeleidden de internationale oefening.

Vergroot afbeelding Gevechtsleider tijdens oefening.
Gevechtsleider luitenant Mark tijdens de oefening.

Een waardevolle training, benadrukt gevechtsleider majoor Bas: “Ook bij daadwerkelijke inzet vliegen we in dit soort internationale verbanden. Door samen te oefenen maak je kennis met elkaars werkwijze, elkaars gevechtsvliegtuigen en leer je elkaars sterktes en zwaktes kennen. Cruciale kennis om samen het gevecht te winnen.” 

Vaker deze training

Vorige week oefenden de Nederlandse gevechtsvliegers ook al samen met de Amerikanen voor de oefening Large Force Employment. Bedoeling is dat deze training vaker gaat plaatsvinden, met wisselende internationale NAVO-partners en in verschillende scenario’s.