Vliegbasis Volkel stand by voor bewaking luchtruim Benelux

Vliegbasis Volkel neemt vanaf vandaag tot en met woensdag 3 oktober de bescherming van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg over van België.

F-16 stijgt op van Volkel.
Een Nederlandse F-16 van Volkel stijgt op voor een oefen-QRA (maart 2016).

Een van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is adequaat reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Er staan permanent 2 F-16-jachtvliegtuigen paraat: de Quick Reaction Alert (QRA). Nederland en België leveren bij toerbeurt QRA-jachtvliegcapaciteit. Dat gebeurt vanaf de vliegbases Volkel of Leeuwarden en de Belgische vliegbases Kleine-Brogel of Florennes.

Gevechtsleiding

De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. In Nederland leidt het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw-Milligen de toestellen tijdens de operatie. Als de gevechtsleiding van het AOCS merkt dat een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, alarmeren zij de F-16’s van de QRA. Die stijgen dan op om het toestel te onderscheppen.

In België gebeurt dit onder verantwoordelijkheid van het Control and Reporting Centre (CRC) in Glons. De luchtgevechtsleiding binnen Europa werkt nauw samen op het moment dat ongeïdentificeerde vliegtuigen naar een luchtruim van een naburig land vliegen. Zo kunnen ze snel inspelen op een mogelijk naderende dreiging.