Luchtmacht traint 's avonds

De helikopterbemanningen van Defensie zijn begonnen aan hun reguliere avondtrainingen. Vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen, Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder en Vliegbasis Deelen vliegen zij de komende maanden in het donker naar de verschillende militaire oefenterreinen in Nederland.

F-16 verlaat shelter voor avondvliegen.

Een F-16 vertrekt voor het avondvliegen.

De militairen vliegen met ladingen in en onder de helikopter, trainen het in- en uitstijgen van personeel en het landen in verschillende omstandigheden. De oefeningen duren tot 1 april 2018, maar mogelijk enkele weken langer.

De bemanningen gebruiken moderne nachtkijkers om in het donker goed te kunnen zien. Deze zogenoemde Night Vision Goggles (NVG) beperken wel het rondom-zicht. Kijken met de apparatuur is vergelijkbaar met het kijken door 2 kokertjes. Het vergt daarom veel oefening om goed en veilig met NVG te werken. Hoewel veel training gebeurt in een vliegsimulator, blijft praktijktraining nodig.

F-16-vlieger met night vision goggles.

Een F-16-vlieger met night vision goggles (maart 2015).

Jachtvliegtuigen

De F-16-vliegers oefenen ook in het avondvliegen. Hun trainingen,  vanaf de vliegbases Volkel en Leeuwarden, beginnen op 30 oktober en gaan door tot 14 december 2017. De trainingen zijn vaak boven zee, maar ook boven Nederland. Op het oefenprogramma staan onder meer het luchtgevecht, navigeren en bijtanken in de lucht.

Transportvliegtuigen

De transportvliegtuigen van de luchtmacht oefenen hele jaar door. Het KDC-10-tankvliegtuig vliegt vanaf Vliegbasis Eindhoven om F-16’s in de lucht te voorzien van brandstof. Net als het C-130 Hercules-transportvliegtuig maakt de KDC-10 oefennaderingen op diverse luchtmachtbases.

Inzet 's nachts

Bemanningen van jachtvliegtuigen, transportvliegtuigen en helikopters trainen dagelijks voor wereldwijde missies. Omdat de inzet vaak 's nachts is, moeten de bemanningen ook in het donker trainen. Door de vroeg invallende duisternis zijn de wintermaanden hiervoor zeer geschikt. Het avondvliegseizoen van de Koninklijke Luchtmacht loopt daarom van september tot april.

Het avondvliegen gebeurt in principe van maandag tot en met donderdag. Om uiterlijk 00.00 uur moeten de toestellen teruggekeerd zijn op de vliegbases. De luchtmacht probeert overigens de oefeningen rond 23.00 uur te eindigen.