Luchtmacht vliegt op ‘Red Flag’

Op Nellis Air Force Base ten noorden van Las Vegas loopt de oefening 'Red Flag' alweer op z'n eind. Deze 2-weekse oefening staat bekend als de beste in de wereld voor militaire vliegers.

F-16 landt, met Las Vegas op de achtergrond.

Een F-16 landt op Nellis Air Force Base bij Las Vegas.

De scenario's waaraan zij worden blootgesteld, komen overeen met echte oorlogssituaties. 2 keer per dag vliegen 8 F-16's een missie met zo’n 65 andere toestellen.

F-16's gereed voor take off.

Deelnemers aam Red Flagstaan klaar voor een missie.

Red en Blue Air

De realistische oorlogsscenario’s worden gebruikt zodat vliegers de eerste dagen van een échte luchtoorlog weten te overleven. De dreiging komt vanaf de grond en hangt letterlijk in de lucht. Zogenoemde Agressors van Red Air zijn getraind in het nabootsten van tactieken van potentiële tegenstanders. Aan Blue Air de taak om al deze dreigingen met een doordacht plan het hoofd te bieden, zowel in een verdedigende als aanvallende rol.

Als onderdeel van het herstel brede inzetbaarheid van het F-16 wapensysteem, zijn 3 groepen vliegers en grondpersoneel in totaal 6 weken in de USA. Nu staat het gecombineerde detachement van Vliegbases Leeuwarden en Volkel op Nellis in Nevada. Ter voorbereiding op Red Flag oefenden 2 groepen in totaal 4 weken vanaf Davis Monthan Air Force Base in Tucson, Arizona.

Nederlandse F-35.

De Nederlandse F-35's vlogen missies met F-16's in Arizona.

Oefenen met F-35

Daar vlogen ze dagelijks 3 missies samen met toestellen van het Nederlands F-16 Opleidingsdetachement op Tucson International Airport. Vrijwel elke ochtend stond een gezamenlijke missie met 2 Nederlandse F-35’s op het programma. Zij vlogen dagelijks vanaf hun thuisbasis Edwards in Californië naar de oefengebieden in Arizona. Op die manier werkt de luchtmacht consequent aan de integratie van de 5e generatie jachtvliegtuigen.

Naast de Nederlandse afvaardiging doen aan Red Flag eenheden mee van de Amerikaanse landmacht, luchtmacht, marine en korps mariniers, uit Singapore en Spanje. De oefening duurt nog tot vrijdag.