Luchtmacht vliegt boven donker Nederland

Straaljager-, helikopter-, en luchttransportbemanningen bereiden zich sinds deze week tot en met maart voor op nachtelijke operaties. Daarom vliegen ze in het donker. 

F-16 staat gereed voor een avondvlucht.
F-16 staat gereed voor een avondvlucht.

Dat gebeurt van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 23.00 uur. Zowel F-16’s van de vliegbases Leeuwarden en Volkel, als helikopters van het Defensie Helikopter Commando en het luchttransport van Eindhoven trainen gedurende de avonden. De heli’s vliegen vanaf Gilze Rijen, Den Helder en Deelen.

Jachtvliegers trainen onder meer luchtgevechten, navigeren, bijtanken in de lucht en laagvliegen in de daarvoor bestemde gebieden. De helikopterbemanningen bekwamen zich in zaken als navigeren met beperkt zicht, het vliegen met lading in of onder de helikopter, het in- en uitstijgen van personeel, medische evacuaties en het landen in beperkte ruimte.

Nachtkijkers

De vliegende bemanningen gebruiken geavanceerde nachtkijkers om in het donker goed te kunnen zien. Deze zogenoemde Night Vision Goggles (NVG’s) beperken wel het rondom zicht. Kijken met deze apparatuur is vergelijkbaar met het kijken door 2 kokertjes. Het vergt daarom veel oefening om goed en veilig met NVG’s te werken. Een groot deel gebeurt in een vliegsimulator, maar ook praktijktraining blijft nodig.