F-16’s oefenen in Brabantse regio

Ongeveer 10 F-16 jachtvliegtuigen trainen momenteel dagelijks boven Den Bosch, Eindhoven, Volkel en soms boven Twente. De vliegers bereiden zich tijdens de vluchten voor op onder meer de Quick Reaction Alert (QRA). Tijdens deze taak staan 2 toestellen  24 uur per dag paraat om binnen enkele minuten op te stijgen. Dat doen ze om een mogelijk onbekend toestel in het Nederlandse luchtruim te onderscheppen. Vrijdag is de laatste vluchtdag.

2 bewapende F-16's in de lucht

Archief: F-16's

De intensieve trainingsperiode is er overigens ook om ervaren te opereren tijdens missies. Denk aan de huidige inzet tegen terreurorganisatie ISIS in Irak en Oost-Syrië.

Rekening houden met bewoners

Waarnemend Commandant vliegbasis Volkel luitenant-kolonel Peter de Bruijn zegt te beseffen dat de jachtvliegtuigen voor overlast zorgen. “We houden dan ook zoveel mogelijk rekening met de bewoners in de omgeving. Het geluid spreiden we gedurende een jaar zoveel als mogelijk over onze oefengebieden, maar we ontkomen er niet aan af en toe ook boven ons eigen gebied te vliegen”, zegt hij doelend op met name de provincie Brabant.

De inwoners hier hebben alleen morgen en overmorgen nog last van mogelijk lawaai tussen 09.00 en 16.30 uur.  Deze zogenoemde Basic Fighting Manouvres- training speelt zich om het jaar af rond vliegbasis Volkel.