Avondvliegen F-16's vanaf Leeuwarden en Volkel (video)

De F-16-vliegers van de vliegbases Leeuwarden en Volkel beginnen vandaag weer met avondvliegen. De vluchten zijn noodzakelijk voor een optimale voorbereiding op taken in Nederland en de uitzendgebieden. De inzet van Nederlandse jachtvliegtuigen, zoals in de huidige missie boven Irak, vindt vaak plaats bij duisternis.

Nachtzichtapparatuur

's Avonds en 's nachts maken de F-16-vliegers gebruik van nachtzichtapparatuur oftewel night vision goggles. Zij zien door deze helderheidsversterkers alles in groentinten. Het zicht van een vlieger is beperkt, alsof hij door 2 kokers kijkt.

Het trainen met de nachtzichtapparatuur is pas zinvol als het volledig donker is. Om een missie in het donker goed uit te voeren, moet een vlieger dat hebben geoefend, zeker als er meer toestellen aan een missie meedoen en er dreiging is vanaf de grond en/of in de lucht.

Schema avondvliegen

De F-16's vliegen 's avonds in de weken:

  • 2 (11 tot 15 januari);
  • 3 (18 tot 22 januari);
  • 6 (8 tot 12 februari);
  • 7 (15 tot 19 februari);
  • 8 (22 tot 26 februari);
  • 12 (21 tot 25 maart);
  • 13 (29 maart tot 1 april).

Tijdens het avondvliegen vertrekken de toestellen in de middag voor 17.00 uur, maar ook 's avonds.

Planning

De vliegbases zijn voor het avondvliegprogramma afhankelijk van verschillende factoren, zoals de beschikbaarheid van het luchtruim (vooral boven zee). Hierover is nauw contact met de luchtverkeersbeveiliging van het Air Operations and Control Station in Nieuw-Milligen.

Om operationele redenen of door onvoorziene omstandigheden kan de luchtmacht van het vliegprogramma afwijken.

Avondvliegen helikopters

De Defensiehelikopters oefenen het opereren en laagvliegen bij verminderd zicht van oktober tot april op maandag tot en met donderdag. Dit gebeurt vanaf Vliegbases Gilze Rijen, Maritiem Vliegkamp De Kooy en Militair Luchtvaart Terrein Deelen. Ze maken gebruik van speciale laagvlieggebieden die door heel Nederland liggen. In een aantal gevallen vliegen ze daarbuiten. Dan worden onder meer de betreffende gemeente(s) en politie geïnformeerd.

Video: avondvliegen F-16's boven Nederland