Registratie leidt alsnog tot veteranenstatus

Korporaal b.d. Arjan Otter ontving vandaag het Draaginsigne Veteranen. Niemand minder dan de minister speldde die op. Zij maakte excuses voor het feit dat hij het insigne nu pas kreeg.

Otter nam in 2006 deel aan Operatie Active Endeavour als bemanningslid van Hr.Ms. De Ruyter. De NAVO-operatie op de Middellandse Zee had als doel wapensmokkel en aanslagen op schepen tegen te gaan.

Bijleveld: “U wist waar u aan zou beginnen: 5 maanden op zee, waarvan 4 maanden oefening en 1 maand missie. Een spannende tijd met ondervragingen en het boarden van andere schepen… Maar u zag dat gewoon als uw werk, toentertijd. U kreeg er de artikel 5 NAVO-medaille voor.”

Nul op rekest

Toen Otters vrouw, óók bij de marine, jaren later voor haar man een verzoek indiende voor toekenning van de veteranenstatus, kreeg zij nul op rekest. Otter stond niet in het systeem bij deze missie. Een fout van Defensie. Het betrof overigens niet alleen Otter. Uit intern onderzoek bleek dat meer marinemensen die aan Active Endeavour deelnamen niet de veteranenstatus kregen. De marine bekijkt momenteel hoe zij deze groep kan informeren.

Erkenning en waardering

Heel vervelend vindt Bijleveld. “Het gaat om herkenning, erkenning en waardering. Om erbij te horen, wanneer de samenleving in groten getale haar veteranen bedankt, zoals dat op Veteranendag gebeurt. Weet dat ik ook voor u op die dag een witte anjer draag. En velen met mij.”

Blanco cheque

Volgens de minister is een veteraan iemand die een blanco cheque aan de Staat heeft gegeven…met daarop een waarde die oploopt tot het geven van hun leven. “Het meest kostbare wat je bezit. Zij bieden dat aan voor een hoger doel: beschermen wat ons dierbaar is, door veiligheid te brengen in gebieden waar vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dus de mensen die naar voren stappen om dit te doen, die moeten gezien worden! Ik hoop dat u ons deze fout vergeeft”, aldus Bijleveld.