Bewindslieden zoeken veteranen op

‘Veteranenmaand’ juni nadert z’n hoogtepunt: de Nationale Veteranendag, de 29e in Den Haag. In de aanloop hiernaar worden overal in het land lokale edities georganiseerd om veteranen te bedanken voor hun inzet. Minister Ank Bijleveld-Schouten en staatssecretaris Barbara Visser bezochten vandaag beiden zo’n plaatselijke Veteranendag. De minister was in Ridderkerk en de staatssecretaris in Putten.

Minister Bijleveld en veteranen op Veteranendag Ridderkerk.
Minister Bijleveld op de plaatselijke Veteranendag in Ridderkerk.

Bijleveld bezocht in Ridderkerk de foto-expositie van Bosniëveteraan Esther Cappon en deelde in haar toespraak het verhaal van Esther. Zij was 22 toen ze in 1996 werd uitgezonden als administrateur en hulpkassier. “Hoewel haar missie zeker een paar mooie momenten kende, was het voor haar toch ook een worsteling om geconfronteerd te worden met de verwoesting van de oorlog en het vrouw zijn in een mannenwereld. Van de 400 mensen op de basis waren er slechts 11 vrouw. Dit jaar staat Defensie stil bij het feit dat er 75 jaar vrouwen bij de krijgsmacht werken. Nu is dat bij de meeste eenheden heel gewoon, maar daar is het nodige aan vooraf gegaan.”

“Behoefte aan erkenning en waardering verjaren niet”

Minister Bijleveld op de foto-expositie van Bosniëveteraan Esther Cappon.
Bijleveld op de foto-expositie van Bosniëveteraan Esther Cappon.

Erkenning en waardering

Geregeld komen bij veteranen decennia later ervaringen toch weer naar boven. Ook bij Esther was dit het geval toen ze aan de slag ging met de expositie. Bijleveld: “Daarom ben ik ook van mening dat de behoefte aan erkenning en waardering niet verjaart. En daarom vind ik het ook zo  belangrijk om geregeld waardering te uiten richting onze veteranen.”

Diezelfde boodschap verkondigde de minister ook toen ze gisteren terugkeek op 5 jaar Veteranenwet in Veteranen Ontmoetingscentrum Ouwestomp. In datzelfde licht moet het nieuws worden gezien dat ook gisteren bekend werd: er komt een speciaal uniform voor veteranen.

Groepsfoto: Staatssecretaris Visser tussen veteranen en bezoekers op de Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe.
Staatssecretaris Visser op de Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe.

Putten

Staatssecretaris Visser was uitgenodigd door stichting Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe. Tijdens een wandeling werd onder meer stilgestaan bij het monument ter nagedachtenis aan de razzia van 4 oktober 1944. Hierbij werden alle mannen uit Putten weggevoerd naar concentratiekampen.

Visser sprak voor een publiek van onder meer 110 veteranen met partners en kinderen: “Ik zie mensen, die ervoor zorgen dat hun partner militair kon en kan zijn. Een onmisbaar én onmiskenbaar sterk thuisfront, dat zorgt dat het werk van onze veteranen zo goed kan worden gedaan. Ik zie kinderen, in de hoop dat zij opgroeien in dezelfde veilige omgeving als wij nu al bijna 75 jaar leven. Zij helpen de verhalen van onze veteranen, hun papa of mama, in ere te houden voor toekomstige generaties. En ik zie mensen, die zich hebben ingezet en nog steeds inzetten voor de vrede en veiligheid in de wereld.”