Vaandelopschrift voor 18 eenheden

Niet minder dan 18 eenheden van de krijgsmacht mogen op hun vaandel vermelden dat zij in Afghanistan vochten. Het Staatsblad publiceerde vandaag de Koninklijke Besluiten. Koning Willem-Alexander zette onlangs zijn handtekening onder de voordrachten, gemaakt door Traditiecommissie Krijgsmacht.

Koningin Beatrix bevestigt lint aan vaandel.
Koningin Beatrix bevestigde op 27 maart 2013 in Breda de cravate aan het vaandel van de Koninklijke Luchtmacht. Daarmee werd de luchtmacht onderscheiden voor de inzet tijdens operatie Allied Force tijdens de Kosovocrisis in 1999.

De laatstgenoemde instelling onderzocht 3 jaar wat de eenheden deden. Hun optreden werd getoetst aan de criteria moed, beleidvol en dapper optreden en of zij zich aan de wettelijke grenzen hielden.

Nederlandse eenheden krijgen sinds het einde van de 19e eeuw eervolle vermeldingen op hun vaandel of standaard. Er zijn ruwweg 3 perioden aan te wijzen waarin deze vaandelopschriften werden toegekend. Dat gebeurde voor de gevechten bij Quatre Bras (Waterloo) in 1815 voor het eerst. Na de Belgische Opstand in 1831 ook, na de Tweede Wereldoorlog weer en ook na de periode 1945 – 1950 (Nederlands-Indië).

Lees ook het uitgebreide artikel in de Defensiekrant.

Welke vaandels en standaarden krijgen een (toegevoegd) opschrift?

 • Het vaandel van het Korps Mariniers: ‘Helmand, Kandahar en Uruzgan’ in verband met het uitvoeren van speciale en reguliere gevechtsoperaties van 2006 tot 2010 in Helmand, Kandahar en Uruzgan.
 • Het vaandel van de Koninklijke Luchtmacht: ‘Afghanistan 2002–2014’ in verband met het geïntegreerde helikopteroptreden, de inzet van jacht- en transportvliegtuigen en de inzet van het luchtmachtpersoneel van de Explosieven Opruimingsdienst.
 • Het vaandel van het Korps Commandotroepen: ‘Uruzgan 2006–2007 & Helmand, Kandahar en Uruzgan 2009–2010’ in verband met het uitvoeren van speciale operaties.
 • Het vaandel van het Garderegiment Grenadiers en Jagers: ‘Sangin 2007’ in verband met zijn bijdrage als reservecompagnie van het zuidelijke regionale commando van ISAF bij de inname van Sangin.
 • Het vaandel van het Regiment Van Heutsz: ‘Noord-Kandahar 2006 en Uruzgan 2006-2009’ in verband met de verdediging van de Forward Operating Base ‘Martello’ in 2006, de gevechtsoperaties in Uruzgan van 2006–2009 alsmede de inzet van de doorgunners voor de transporthelikopters.
 • Het vaandel van het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard: ‘Uruzgan 2007’ in verband met de gevechtsacties in Uruzgan.
 • Het vaandel van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene: ‘Derafshan 2007’ in verband met diverse gevechtsacties in de Derafshan-vallei.
 • Het vaandel van het Regiment Limburgse Jagers: ‘Uruzgan 2007’ in verband met de gevechtsoperaties in Uruzgan.
 • Het Regiment Infanterie Oranje Gelderland: ‘Sar Regin 2008’ in verband met de gevechten in de omgeving van Sar Regin in de Mirabad-vallei.
 • Het Regiment Infanterie Johan Willem Friso: ‘Noord-Kandahar en Uruzgan 2006’ in verband met de gevechtsacties in 2006 als onderdeel van de Deployment Task Force en Battle Group-1 in Noord-Kandahar en Uruzgan.
 • De standaard van het Regiment Huzaren van Boreel: ‘Uruzgan 2006-2010’ in verband met zijn inlichtingen- en manoeuvretaak door de inzet van ISTAR-modules, verkenningspelotons en een infanteriecompagnie.
 • De standaard van het Korps Veldartillerie:  ‘Uruzgan 2006-2007’ in verband met de inzet van de Forward Observers en Forward Air Controllers als essentieel onderdeel van de vuursteunketen.
 • De standaard van het Korps Rijdende Artillerie:  ‘Uruzgan 2007-2009’ in verband met de inzet van de Forward Observers en Forward Air Controllers als essentieel onderdeel van de vuursteunketen, alsmede de inzet van de mortier-groepen in 2007.
 • Het vaandel van het Regiment Genietroepen: ‘Zuid-Afghanistan 2006-2010’ in verband met de geniesteun te velde, waaronder het opsporen van geïmproviseerde explosieven waarmee het regiment de weg baande.
 • Het vaandel van het Regiment Verbindingstroepen: ‘Zuid-Afghanistan 2006-2010’ in verband met het garanderen van commandovoering te velde en zijn bijdrage met elektronische oorlogvoering.
 • Het vaandel van het Regiment Geneeskundige Troepen: ‘Uruzgan 2006–2010’ in verband met het leveren van geneeskundige verzorging onder gevechtsomstandigheden in Uruzgan.
 • Het vaandel van het Regiment Technische Troepen: ‘Uruzgan 2006–2010’ in verband met de bijdragen van explosievenopruimingsploegen, alsmede onderhouds-, diagnose- en bergingsgroepen te velde in Uruzgan.
 • Het vaandel van het Regiment Bevoorradings- en Transporttroepen: ‘Zuid-Afghanistan 2006–2011’ in verband met de logistieke ondersteuning te velde en de bevoorradingskonvooien in Zuid-Afghanistan.