Alsnog Koreaanse oorlogsmedaille voor marinevliegers

Na 66 jaar ontvingen vanavond 3 vliegers van de Marine Luchtvaart Dienst de Korean War Service Medal. De uitreiking vond in Rotterdam plaats aan boord van de Cruise Training Task Group (CTTG) van de Republiek Korea. Die bestaat uit de schepen Munmu the Great (DDH-976) en Hwacheon (AOE-59). De schepen brengen tot en met zondag een havenbezoek aan Rotterdam.

Zwart-wit-foto van groep vliegers in wit uniform voor een Hawker Sea Fury-vliegtuig.
Hawker Sea Fury-vliegers Van Crugten, Hagdorn en Mulder in 1953. 

Kapitein-ter-zee b.d. Guus Hagdorn kreeg de onderscheiding opgespeld. De weduwe van luitenant-ter-zee der eerste klasse Jan Mulder, Marijcke Mulder-Van Vuuren, nam de versierselen voor haar echtgenote in ontvangst. De weduwe van luitenant-ter-zee der eerste klasse Ernst van Crugten woont in Australië en kon daarom niet aanwezig zijn.

Een bijzondere gebeurtenis, merkte minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten op. "We zijn hier samen om waardering uit te spreken voor degenen die hun hand opsteken als er wordt gevraagd wie er in de krijgsmacht wil dienen. Voor degenen die beschermen wat we koesteren: onze vrijheid en veiligheid."

Guus Hagdorn schudt de hand van Koreaanse man.
Kapitein-ter-zee b.d. Guus Hagdorn krijgt de Koreaanse onderscheiding opgespeld.

58 missies boven oorlogsgebied

Hawker Sea Fury-vliegers Van Crugten, Hagdorn en Mulder staken op17 maart 1953 hun hand op toen er vrijwilligers werden gevraagd om ervaring op te doen aan boord van het Engelse vliegdekschip HMS Ocean. Het schip voer op dat moment in de Gele Zee, omdat er op het Koreaanse schiereiland werd gevochten. Ze dienden meer dan een half jaar bij 807 Squadron en vlogen elk 58 missies boven het oorlogsgebied.

"Ze moesten de troepen op de grond ondersteunen en de aanvoerlijnen van de vijand verstoren. Ze dienden tijdens een relatief 'rustige' tijd, omdat de Koreaoorlog op z'n einde liep, maar vredig was het niet", aldus Bijleveld. "Ze werden afgeschoten vanaf een vliegdekschip en hadden boeken bij zich over het bereiden van kikkers en slangen voor het geval ze zouden neerstorten. Ze werden vanaf de grond beschoten, maar gelukkig niet geraakt. Ze vernietigden bruggen en tunnels en verstoorden de vijandelijke aanvoer van munitie. Hagdorn wist tijdens 1 vlucht 2 bruggen de vernietigen."

De Koreaanse Oorlog duurde van 25 juni 1950 tot 27 juli 1953. Daarin vochten strijdkrachten van de Republiek Korea (huidig Zuid-Korea) samen met 16 landen van de Verenigde Naties tegen de strijdkrachten van de Volksrepubliek Korea (het huidig Noord-Korea), gesteund door de Sovjet Unie en de Volksrepubliek China.