Oorlogsveteraan Hellendoorn overleden

Reserve 1e luitenant en waarnemer Hans Hellendoorn overleed deze week. Hij werd 100 jaar. Hellendoorn was de laatste luchtmachter die in 1940 met een Fokker C V tegen de Duitse invaller ten strijde trok. Hij wordt zaterdag in Assen gecremeerd.

Vergroot afbeelding Portret Hans Hellendoorn.
Hans Hellendoorn in 2015.

Hellendoorn brak in 1937 zijn studie biochemie af om in dienst te gaan en werd artillerie-waarnemer. In 1939, bij de mobilisatie, werd hij op Gilze-Rijen gestationeerd. In de Meidagen maakte Hellendoorn deel uit van de 5 Fokker C V's die de omgeving van vliegveld Valkenburg moesten verkennen en aanvallen. Boven het vliegveld gooiden ze hun bommen af en gebruikten ook hun mitrailleurs.

Vergroot afbeelding Zwart-wit-foto van Hans Hellendoorn.
Hans Hellendoorn in de jaren '30.

Op 12 mei vloog hij met nog 3 C V's naar het Rotterdamse vliegveld Waalhaven, naar Delft en naar Ockenburg. Omdat het niet goed mogelijk was onderscheid te maken tussen Nederlandse en Duitse troepen, keerden de vliegtuigen weer om.

Hellendoorn ontving na de oorlog het Mobilisatie-Oorlogskruis en het Verzetsherdenkingskruis. Voor zijn medewerking aan het gedenkteken op Soesterberg voor de gevallenen van het Wapen der Militaire Luchtvaart kreeg hij het Ereteken voor Verdiensten in brons.