Herdenken Tocht naar Chatham: ‘Nederlanders niet bevechten, maar imiteren’ (video)

In Chatham herdachten Royal Navy en Koninklijke Marine gisteren hoe een vlootverband 350 jaar geleden in deze Zuid-Engelse havenplaats huishield. Het was het vlootverband onder leiding van Michiel de Ruyter. Tijdens een gewaagde actie in juni 1667 werd de inmiddels legendarische ketting over de Medway stuk gevaren en de Engelse vloot deels vernietigd en deels ingenomen.

Prins Maurits salueert naar de passerende schepen.

Tijdens de herdenking van de slag om Medway geeft Prins Maurits als speciale adjudant van de koning acte de présence.

Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk toonde zich trots op deze ‘eerste geïntegreerde operatie van vloot en Korps Mariniers’. De ketting, ooit bedoeld om de Nederlanders buiten de deur te houden, zag de vlootvoogd nu als symbool voor gezamenlijke verdediging en langdurende samenwerking. Verkerk benoemde verder het immense belang van de handhaving van de vrije zee, wereldwijd, als hoge defensie-prioriteit.

Wake-up call

De Britse First Sea Lord, sir Philip Jones, zag de Tocht naar Chatham weliswaar als een gevoelige nederlaag, maar tegelijkertijd ook als een ‘wake-up call’ voor de Engelse zeestrijdkrachten. “Zoals onze koning Charles II destijds zei: ‘Don’t fight the Dutch, imitate them’. Dit leidde tot een wederopbouw en 2 eeuwen Britse dominantie op de wereldzeeën.”

De hoogste Engelse marineman roemde verder de uitstekende samenwerking tussen beide landen en marines. “We zijn standvastige bondgenoten; we moeten die band bestendigen en verbeteren, los van welke vorm van BREXIT dan ook.”

Video: aanval op Chatham

Veel te danken

Voor de speciale gelegenheid in Chatham nam Zijne Koninklijke Hoogheid prins Maurits vanaf Upnor Castle, langs de Medway, een vlootschouw af. De prins zei daarbij dat de tijd van onderlinge twist ver achter ons ligt en riep graag in herinnering hoeveel Nederland nog steeds te danken heeft aan de Britten ten aanzien van de bevrijding van 1945.

Ter gelegenheid van de herdenking lagen Zr. Ms. Holland en Zr. Ms. Urania afgemeerd in Chatham. De band van HM Royal Marines Portsmouth en de Marinierskapel der Koninklijke Marine verzorgden de muzikale omlijsting.

Hoort bij