Militairen vieren Oud en Nieuw in missiegebieden

Traditioneel met oliebollen, de oudejaarsconference op tv en zelfs een nieuwjaarsduik. Maar ook met alcoholvrije bubbels, op duizenden kilometers van huis en met werk dat altijd doorgaat. Dat was hoe Nederlandse militairen in de verschillende overzeese missiegebieden vannacht het nieuwe jaar inluidden.

Militairen in Mali doen de tradionele nieuwjaarsduik in een grote watercontainer.
Beeld: Militairen in Mali doen de tradionele nieuwjaarsduik in een grote watercontainer.

Het gebeurde in Afghanistan, het Midden-Oosten, Mali en . En op al die andere plekken waar de bijna 900 Nederlandse militairen zich inzetten voor veiligheid en vrede. In het Malinese Gao vierden de Nederlanders met Duitse collega’s de jaarwisseling op Kamp Castor. Samen telden zij met livemuziek, oliebollen en alcoholvrij bier af naar 2018.

Op een grote aanhanger buiten de bar hielden een ingevlogen Duitse feestband en de Nederlandse 'huis-dj' Jordy het feest op gang. Honderden militairen wensten elkaar middernacht gezamenlijk juichend een ‘Happy New Year’.

Nieuwjaarslopers in gek sporttenue  in Kamp Castor.
Een nieuwjaarsloop vormde het sportieve startsein van 2018 in Mali: een ludiek rondje Kamp Castor in zo gek mogelijk sporttenue.

Nieuwjaarsloop

Vanochtend volgde het sportieve startsein van 2018: een internationaal getinte nieuwjaarsloop. Na een ludiek rondje Kamp Castor, in zo gek mogelijk sporttenue, sloten de militairen af met een nieuwjaarsduik in een grote watercontainer.

Vreugdevuur met miltairen rondom, Irak.
In Irak vieren militairen de jaarwisseling rond een vreugdevuur.

Oliebollen in Erbil

Op Camp Stephan in het Iraakse Erbil bakten Nederlandse militairen zo’n 1.500 oliebollen. 2 uur eerder dan in Nederland hieven ze het alcoholvrije glas op een voorspoedig en gezond 2018. De feestelijke jaarwisseling werd voortgezet rond een kampvuur of met de oudejaarsconference van Youp van 't Hek op tv in de Dutch Corner.

Litouwen

Begin januari zit de bijdrage aan de enhanced Forward Presence van de 3e Nederlandse lichting er op. Nederland blijft ook in 2018 in Litouwen, maar 13 Lichte Brigade wordt afgelost door 43 Mechanische Brigade. Het materieel wordt via de haven van Klaipėda terug naar Nederland verscheept. Militairen van 13 Lichte Brigade beveiligen de haven tijdens het schoonmaken van het materiaal en het beladen van het schip. De Nederlandse commandant en de senior national representative staken hen op oudejaarsdag met oliebollen een hart onder de riem.

Ook in Rukla was tijd gemaakt om Oud en Nieuw te vieren. Het barbecueterrein dat eerder functioneerde als kerstmarkt werd omgebouwd tot een klein festivalterrein. Op het podium een coverband en een dj en in de Duitse tent stonden de Nederlanders met baken vol oliebollen en appelbeignets. Om 12 uur genoten zij vanaf de appelplaats van de vuurwerkshow die de Duitse compagnie verzorgde.

Afghanistan

Ook de militairen die deelnemen aan NAVO-missie Resolute Support haalden een Nederlandse traditie naar Afghanistan. Onder het genot van erwtensoep, rookworst en alcoholvrije dranken maakten de vele nationaliteiten op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif kennis met de nieuwjaarsduik.