Weblog oefening Alert 2015

Het exotische Parrega

Ik was er nooit geweest. Het klinkt als een plaats in een exotisch gebied, maar niets is minder waar. Parrega, een oer-Hollands dorpje in Friesland. Vandaag was dit plaatsje het decor van oefening Alert 2015. Bewoners moesten snel hun huizen uit, want het water dreigde ongevraagd op bezoek te komen.

Wie: eerste luitenant Johanna van Waardenberg
Wat: redacteur Mediacentrum Defensie

Inwoners Friesland kijken door het raam van hun huis naar buiten.

Wiepie en Manus Mous kijken vanachter hun raam naar wat er komen gaat.

Ik mocht bij het echtpaar Wiepie (63) en Manus (67) Mous de evacuatie afwachten. In een klein huisje op een dijk in Parrega. Vanuit hun huis kijken ze uit over de Friese weilanden.

Libelle

Wiepie vertelt mij dat ze zichzelf vrijwillig heeft opgegeven voor de oefening. Ze vond het wel leuk en spannend, maar daarnaast ook erg belangrijk benadrukte ze. Het klimaat wordt volgens haar steeds extremer en daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.

Terwijl Manus druk aan het puzzelen is aan de eettafel, zit zij te bladeren in een Libelle. Gewoon bezig, zoals ze normaal rond dit tijdstip doen.

Inwoners Friesland in viertonner Defensie tijdens oefening Alert 2015.

Manus Mous en plaatsgenoot in viertonner Defensie.

Eruit

En opeens staat er een vrachtwagen voor de deur. Een jonge militair komt het echtpaar halen. In het Fries vraagt hij vriendelijk of de mensen hun spullen willen pakken. Ze worden meegenomen. Weg van huis naar een veilig gebied. Het wordt het dorpje Workum. Daar is een opvanglocatie voor alle inwoners.

Geen genade

Manus trekt de deur dicht. Ik kijk hoe hij de vrachtwagen instapt. Je eigen thuis verlaten. Het lijkt me vreselijk. Niet wetend wat er gaat gebeuren en hoe je het weer aantreft. Kostbare herinneringen en bezittingen die je overlaat aan het lot. Maar het moet, want het water kent geen genade. Voor niemand.

Inwoners worden voor oefening Alert 2015 geëvacueerd met viertonners van Defensie.

Burgers doen mee aan de oefening in Friesland.

Show

Maar gelukkig is het vandaag allemaal niet zo ernstig. De bewoners zwaaien uit de vrachtwagens naar buurtgenoten. Ze lachen, grappen en vinden het eigenlijk allemaal hartstikke leuk. Sommige stappen klungelig de vrachtwagen in, maar gelukkig zijn daar de mannen van 44 pantserinfanterie om de evacués te helpen. De stoere militairen zijn hartverwarmend bezig.

Terwijl het echtpaar Mous vertrekt naar Workum is oefening Alert 2015 bijna ten einde. 2 weken in Noord-Nederland. Bijzondere momenten meegemaakt, maar vooral gezien dat wij als organisatie het verschil maken. Altijd en overal, voor Nederland.

Groetjes, Johanna