Weblog oefening Alert 2015

Gaten dichten in Sneek

Ik sta langs de kade op een industrieterrein in Sneek. Dit keer mag ik van dichtbij kijken bij 105 Geniecompagnie waterbouw. Tijdens oefening Alert 2015 laten deze militairen zien wat zij voor Nederland kunnen betekenen. De mannen zetten zich in tegen Nederlands grootste vriend en vijand: het water.

Wie: eerste luitenant Johanna van Waardenberg
Wat: redacteur Mediacentrum Defensie

Verzwakte of beschadigde dijken zijn een gevaarlijke dreiging voor ons landje. Met gebieden in Nederland die 6,76 meter onder NAP liggen is het noodzakelijk om snel te reageren bij dit soort calamiteiten. Wat ik vandaag hier zie, is totaal anders dan zandzakken vullen. Hier gebeurt het grotere specialistische werk.

Het geluid van brommende vrachtwagens galmt over het terrein. De genisten hijsen pontons het water in. Uiteindelijk worden de drijvende platformen aan elkaar gekoppeld. Dit gebeurt binnen enkele minuten. Het verbaast mij hoe vlug het gaat. Hoewel het materieel er groot en log uit ziet, is de inzet soepel en snel. Ik zie dat de jongens tijdens de werkzaamheden rap doorwerken. Niks babbelen, niks geinen. Maar hard aan het werk om hun taak te volbrengen.

Versteviging

De pelotonscommandant vertelt mij dat de pontons een dichtbijgelegen dijk gaan verstevigen. De drijfplatformen worden tegen de dijk aangeduwd. In het ‘echt’ zouden de pontons door de zuigkracht het gat dichten. Een muur tegen het dreigende gevaar. Een perfecte oplossing bij hoogwaterdreiging.

Verjaardag

De glinstering van de zon in het water verblindt mij, maar aan het geluid te horen, zijn de mannen nog druk aan het werk. Ik droom even weg. Vaak sta ik bij verjaardagen uit te leggen wat Defensie nou concreet voor Nederland betekent. Naast het grotere plaatje kan ik nu ook uit ervaring vertellen wat wij op nationaal niveau kunnen betekenen. Ik kan een voorbeeld gebruiken van een dreiging die ons allemaal raakt. Wat Defensie doet voor ons land? Nou, gaten vullen als het nodig is!