‘Drugsjager’ Holland boekt nieuw succes in Caribisch gebied

Zr.Ms. Holland heeft wederom een drugstransport onderschept in het Caribisch gebied. Het betrof 325 kilo cocaïne. Nog geen 3 weken geleden wist het marineschip ook al bijna 1.300 kilo cocaïne uit smokkelaarshanden te krijgen.

Vergroot afbeelding 2 boten op zee.
Zr.Ms. Holland onderschepte in het Caribisch gebied 325 kilo cocaïne.

Dit keer bleek de vangst in een vissersboot te zitten met aan boord 16 Venezolanen en 2 uit de Dominicaanse republiek. Een maritiem patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch gebied ontdekte het vaartuig. Het viel op omdat het een snelle drugsboot, een zogenoemde go-fast meesleepte.

Vervolgens kwam de gewaarschuwde Zr.Ms. Holland in actie. Het had aan boord een gecombineerd team van de US Coast Guard en het Korps Mariniers.

Vergroot afbeelding Militairen vissen drugs uit zee.
De drugs werden uit zee gevist.

Drugs overboord

Het team ging met snelle FRISC-onderscheppingsvaartuigen op de vissersboot af. De bemanning hoopte de teamleden nog af te leiden door de lege go-fast los te maken en een deel van de drugs over boord te gooien. Mariniers visten de balen weer op, terwijl het Amerikaanse boardingteam de vissersboot opging. Het hield de 18 opvarenden aan.

De vissersboot voer onder Venezolaanse vlag. Alle opvarenden en de contrabande zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Zr.Ms. Holland opereert sinds vorige maand als stationsschip in het Caribisch gebied. Het schip is uitgerust met een NH90 maritieme gevechtshelikopter. Deze is ook ingezet tijdens de operatie.