75-jarige EOD krijgt Bronzen Schild (video)

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft op haar 75e verjaardag het Bronzen Schild ontvangen. Dat is de hoogste groepswaardering binnen de landmacht en wordt alleen bij hoge uitzondering toegekend.

Bronzen plaat met opschrift vastgehouden door militair.
Het Bronzen Schild dat de EOD heeft ontvangen.

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen reikte het eerbetoon vandaag uit op de Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg. De EOD ontvangt het Bronzen Schild voor de buitengewone toewijding en bijzonder lovenswaardig optreden gedurende de periode 2009-2019.

Video: 75 jaar Explosieven Opruimingsdienst Defensie

75 jaar inzet

De EOD begon op 6 november 1944 als de zogenoemde Mijnopruimingsdienst, met het onschadelijk maken van munitie in bevrijde delen van Nederland. Die bleken bezaaid te liggen met onontplofte mijnen, bommen en andere munitie. Vandaag de dag ruimen nog altijd gemiddeld 3 EOD-teams ergens in ons land explosieven: overblijfselen van de oorlog, maar ook geïmproviseerde explosieven van bijvoorbeeld criminelen.

De huidige EOD ontstond in 2009 door het samengaan van de Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine, het Explosieven Opruimingscommando Koninklijke Landmacht en de Explosive Ordnance Disposal Koninklijke Luchtmacht.