Vliegbasis Volkel standby voor bescherming luchtruim Benelux

Vliegbasis Volkel verzorgt van vandaag tot en met donderdag 12 september 2019 de bescherming van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Deze taak voeren België en Nederland om de beurt uit.

Vliegtuig rijdt uit met beton overdekte opstelplaats.
Een F-16 taxiet de shelter uit bij een QRA (archieffoto).

Reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg is 1 van de taken van de Koninklijke Luchtmacht. Er staan in België of Nederland permanent 2 F-16-jachtvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat.

Het bij toerbeurt leveren van  QRA-jachtvliegcapaciteit gebeurt vanaf de vliegbases Volkel, Leeuwarden en de Belgische vliegbases Kleine-Brogel en Florennes.

Snel onderscheppen

De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. In Nederland gebeurt dat onder controle van het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw-Milligen. Als de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, alarmeert het F-16’s van de QRA. De jachtvliegtuigen onderscheppen dan het toestel. In België gebeurt dit onder verantwoordelijkheid van het Control and Reporting Centre (CRC) in Glons. De luchtgevechtsleiding binnen Europa werkt nauw samen zodra ongeïdentificeerde vliegtuigen naar een luchtruim van een naburig land dreigen te vliegen. Zo valt tijdig in te spelen op een mogelijk naderende dreiging.

Meer weten over vliegbewegingen? Zie vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.

Eventuele klachten kunnen worden ingediend via geluidshinder of via het gratis telefoonnummer 0800–022 60 33.