Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigt vliegtuigbommen (video)

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vernietigde gisteren en eergisteren 3 vliegtuigbommen op het strand bij Bloemendaal aan Zee. De vliegtuigbommen van 50, 1.000 en 1.200 kg werden gevonden in Rijsenhout nabij Schiphol.

Hulpdiensten kijken toe als vliegtuigbom ontploft.
De vliegtuigbom van 1.200 kilo ontploft.

"Dit was toch wel een hele speciale bom", vond kapitein Hans van de EOD na afloop toen de 1.200 kilo zware vliegtuigbom was gesprongen. "We vinden hem niet heel vaak. Sterker nog: het is de eerste in mijn carrière van 20 jaar bij de EOD." Er was rondom het projectiel extra veel zand aangebracht. Dat moest voorkomen dat de scherven, die een snelheid kunnen hebben van 3.000 meter per seconde, zich zouden verspreiden. "Als we niets zouden doen, kunnen de scherven van dit type bom 1,5 tot 2 kilometer verderop neerkomen."

Video: EOD laat bommen ontploffen op Bloemendaals strand

Draglines gooien zand op springput.
Om de gevolgen van de explosie in te perken werd 3.000 kubieke meter zand op de springput gelegd.

Duitse vliegtuigbommen

De vliegtuigbommen werden in september vorig jaar op een diepte van 4,5 tot 8 meter gevonden. Het terrein werd afgezocht door een civiel opsporingsbedrijf in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer. De EOD identificeerde de bommen als Duitse brisantbommen. Na verschillende onderzoeken bleek dat de ontstekers van de bommen niet meer werkten. De explosieven waren stabiel en vormden geen veiligheidsrisico.

De brisantbommen werden onder politiebegeleiding in een vrachtwagen van de EOD naar Bloemendaal gebracht. Om de gevolgen van de ontploffing te beperken, werd een 3 meter diepe put gegraven. Daarin werden de bommen gelegd. Daarop was niet minder dan 3.000 kubieke meter duinzand aangebracht. Tijdens de vernietiging was het luchtruim gesloten.