Luchtmacht helpt bij bluswerk grote afvalbrand

2 'blushelikopters' van de Koninklijke Luchtmacht hebben vandaag geholpen bij de bestrijding van een grote afvalbrand in Hengelo (Overijssel). De brandweer Twente riep de hulp in van Defensie omdat de vuurzee te groot was en moeilijk bereikbaar.

Chinook blust afvalbrand met behulp van bambi bucket.

Chinook blust afvalbrand met behulp van bambi bucket.

10.000 liter per blusvlucht

Aanvankelijk werd er vanochtend 1 Chinook transporthelikopter ingezet om de afvalberg te blussen. Later op de dag kwam daar een tweede bij. Beide toestellen vlogen tot 20.00 uur heen en weer met een zogeheten bambi bucket waarmee iedere helikopter per vlucht 10.000 liter water op de brandhaard stortte. De bambi bucket is een verstevigde waterzak die aan een kabel onder de helikopter hangt.

Soort douchekop

Na het opstijgen klapt de ‘zak’ open als een omgekeerde paraplu. De bucket kan overal worden gevuld zolang het water minimaal 2 meter diep is. Een vernevelaar, een soort douchekop onder de zak, maakt het mogelijk een groter gebied te besproeien. Bij de bestrijding van deze brand haalden de vliegers water uit het Rutbekerveld, een groot meer in de buurt van Enschede.

Zicht vanuit Chinook. Bambi bucket hangt eronder.

Uitzicht vanuit Chinook met eronder de bluszak.

Afval brandt nog

De brandende afvalberg zorgt nog steeds voor een flinke rookontwikkeling. De brandweer blijft de hele nacht aanwezig om het vuur verder te bestrijden. Omwonenden wordt aangeraden om ramen en deuren te sluiten. Hoewel de inzet van de Chinooks zoden aan de dijk heeft gezet, is de brandweer vermoedelijk dagen bezig met nablussen.

Check ook de twitteraccounts van het Defensie Helikopter Commando en de brandweer: twitter.com/dhcluchtmacht en twitter.com/brandweertwente.

Oranje bambi bucket op de grond.

Bambi bucket.

Stand-by

De heli's van het Defensie Helikopter Commando staan tot en met oktober stand-by om bij de bestrijding van (natuur)branden te ondersteunen. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is coördinator voor het helikopterblussen. Zowel de Cougar- als de Chinook-transporthelikopters zijn de afgelopen 15 jaar effectief ingezet bij brandbestrijding. Bijvoorbeeld bij de cacaobrand in Zaandam (2003) en bij natuurbranden in Bergen aan Zee, Heeze en Oisterwijk (2010).