Zoekactie naar resten oorlogsvlieger

Militairen van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) proberen vandaag stoffelijke resten te vinden. Die zijn van een bemanningslid van een Britse bommenwerper. Het toestel stortte op 29 december 1943 neer in het Drentse dorpje Ruinerwold. De actie gebeurt op verzoek van het Verenigd Koninkrijk.

Militairen met graafmachine.

Militairen van de BIDKL aan het werk in Ruinerwold.

De Halifax JD314 bommenwerper van de Royal Air Force was door een Duitse jager geraakt en stortte neer. De 7 bemanningsleden kwamen om het leven. De lichamen van 6 van hen werden geborgen en in Ruinerwold begraven. Het lichaam van het zevende bemanningslid werd pas na enige tijd gevonden en begraven in de krater die het vliegtuig in het terrein had geslagen.

De zoektocht naar het lichaam leverde vorig jaar niets op. De medewerkers van de BIDKL worden bij de zoektocht van vandaag geholpen door collega’s van de genie, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en de vliegtuigbergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht.

Overzicht van het afgravingsterrein.

Een overzicht van het afgravingsterrein.

30 tot 35 vliegtuigwrakken

In de Nederlandse bodem liggen 73 jaar na de bevrijding nog altijd zo'n 6.000 vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Volgens deskundigen zijn daarvan slechts tussen de 30 en 35 relatief makkelijk te bergen, terwijl ze zeer waarschijnlijk stoffelijke resten bevatten. Het bergen is een kostbare zaak. Het Rijk draagt 70% van dergelijke kosten en de gemeente de rest.