Militaire hulp na orkanen Bovenwindse eilanden verder afgebouwd

De zogenoemde Multinational Carribean Coordination Cell (MNCCC) op Curaçao speelde afgelopen weken een belangrijke rol bij de efficiënte inzet van schaarse transportmiddelen. Via de lucht en over zee zorgde de eenheid dat enorme hoeveelheden levensmiddelen en materieel zo snel mogelijk aankwamen op de door orkanen getroffen Bovenwindse eilanden. Het MNCCC is gisteren opgeheven.

Een C-130 Hercules-transportvliegtuig zet de landing in.

Een C-130 Hercules-transportvliegtuig voert goederen aan voor Sint Maarten.

Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk vormden de ongeveer 25 personen tellende eenheid. Ze coördineerden  lucht- en zeetransporten naar onder meer Sint Maarten, Sint Eustatius, Saba en Dominica. De cell moest via efficiënte inzet een tekort aan transportmiddelen voorkomen en zo zorgen dat de hulpverlening niet zou stagneren. De meest noodzakelijke goederen zijn inmiddels op de hulpbehoevende eilanden afgeleverd. Coördinatie van transporten is daarom niet meer nodig.  

Militairen sjouwen met dozen en flesjes water.

Net geleverd water voor de bewoners van Sint Maarten.

900.000 kilo aan goederen

Via de MNCCC  is bijna 900.000 kilo aan goederen vervoerd. Met 375.000 kilo was de grootste hoeveelheid van het World Food Program. Verder is er onder meer 120.000 kilo aan spullen van het ministerie van Binnenlandse Zaken verplaatst, 59.000 kilo van het Rode Kruis Curaçao en 11.000 kilo van de Europese Unie. Daarnaast regelde de eenheid voor nog een stuk of 10 hulpverlenende organisaties transport. Ook zorgde de MNCCC dat er meer dan 450 mensen van of naar de getroffen eilanden kwamen. 

Militairen maken transport van goederen klaar.

Goederen worden gereed gemaakt voor transport naar Sint Maarten.

Meer dan 1 miljoen kilo

Los van de transporten via de MNCC  ging er ook nog eens meer dan 1 miljoen kilo aan spullen en materieel via Zr. Ms. Karel Doorman naar Sint Maarten. Daarnaast zijn de Pelikaan en Zr. Ms. Zeeland nog ingezet om hulpgoederen naar de getroffen gebieden te brengen.

Vooraanzicht schip op zee.

Zr. Ms. Zeeland in het Caribisch gebied.

Meer dan 1.000 militairen

Van de oorspronkelijk meer dan 1.000 Nederlandse militairen die bij de hulpverlening op Sint Maarten waren betrokken, zijn er nog slechts 18 voor afrondend werk. Vanmorgen nog keerde een groep van meer dan 100 militairen terug. Genisten van de landmacht, almede mariniers landden op Vliegbasis Eindhoven.