Landmacht wapent Veluwe tegen vuur

Militairen van de Koninklijke Landmacht hebben vandaag een waterput geboord op de Veluwe. Het is een van 3 zogeheten calamiteitenputten die het waterboordetachement van 101 Geniebataljon deze maand aanlegt in de regio rondom Kootwijk.

“Dit deel van de Veluwe is volgens onze risico-index een rood gebied”, vertelt Marko Bramme, projectleider van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. Een optelsom van onder meer begroeiing, bereikbaarheid én de beschikbaarheid van bluswater bepaalt de kwetsbaarheid van een gebied in geval van brand.

Driehoek

De aanleg van waterputten is een van de zogeheten nationale taken van Defensie. “Het waterboordetachement legt hier voor ons een driehoek van calamiteitenputten aan langs de randen van het natuurgebied”, schetst hij. “In geval van nood kunnen we een grote bosbrand dan vanaf de kop én vanuit de flanken bestrijden.”

Meters diep

Met hun immense waterboorinstallatie boren de genisten tot op meer dan 65 meter diepte. “We willen een watercapaciteit van 90 kuub per uur garanderen, dus dan moet je wel een aantal meters de grond in”, vertelt sergeant-majoor Wil Meijer, plaatsvervangend commandant van het waterboordetachement.

Duinbrand Schoorl

Voor zijn eenheid is het alweer de 13e van de 15 waterputten die de genisten dit jaar aanleggen in eigen land. “We verfijnen zo het netwerk van calamiteitenputten”, vertelt Bramme. Ondanks de natte zomer blijkt dat geen overbodige moeite. De brandweer kon de grote duinbrand bij Schoorl gisteren bedwingen mede dankzij de een jaar eerder door Defensie aangelegde calamiteitenput.