Gegevens opvarenden beroepsvaart en pleziervaart

In de beroepsvaart en pleziervaart krijgt u als schipper te maken met grenstoezicht in de havens van Nederland. De Koninklijke Marechaussee en de Zeehavenpolitie Rotterdam-Rijnmond controleren bij het invaren en uitvaren van Nederland de gegevens van uw bemanning en passagiers.

Het digitaal aanleveren van de bemanningslijst en passagierslijst zorgt voor een snelle afhandeling. Daarom aan u het verzoek de gegevens zoveel mogelijk digitaal aan te leveren.

Beroepsvaart

Als schipper in de beroepsvaart geeft u de gegevens van bemanning en passagiers door via de IMO Crew-Passengerlist. U kunt deze aanvragen via dutch.immigration@mindef.nl. De Userguide IMO Crew-Passengerlist helpt u bij het invullen van de gegevens.

De Koninklijke Marechaussee en de Zeehavenpolitie gebruiken voor de grensbewakingstaak het Maritiem Single Window. Ook maken zij gebruik van het Advanced Passenger information systeem (API systeem) en het Zeehaven  Uitbreidbaar Informatie Systeem (Zuis). De bemanningslijst en passagierslijst die u via de IMO Crew Passengerlist doorgeeft, komen in deze systemen te staan.

Pleziervaart

Als schipper in de pleziervaart geeft u de gegevens van opvarenden door aan het Maritieme BackOffice via het 'Aanmeldformulier pleziervaart'.

Aanmelden visumplichtige opvarenden

Visumplichtige opvarenden moet u met een apart formulier aanmelden:

2 marechaussees controleren gegevens van bemanning en passagiers van een schip.
Maritieme controle in de haven van Scheveningen.

Grenstoezicht havens

Op de meeste maritieme grensdoorlaatposten voert de Koninklijke Marechaussee het grenstoezicht uit. In de Rotterdamse havens voert de grensdoorlaatpost Rotterdam-Havens van de Zeehavenpolitie Rotterdam het grenstoezicht uit.

Aanmelden grote havens

Vaart u een van de volgende havens binnen, dan heeft u te maken met een grensdoorlaatpost. U moet bemanning en passagiers aanmelden.

Havens
Amsterdam Rotterdam
Den Helder Schiedam
Dordrecht Vlaardingen
Eemshaven Maassluis
Europoort Rozenburg
Harlingen Botlek- en Europoortgebied
Hoek van Holland Hellevoetsluis
IJmuiden Stellendam en Capelle a/d IJssel
Moerdijk Krimpen a/d IJssel
Scheveningen Slikkerveer
Terneuzen Ridderkerk
Vlissingen

Aanmelden kleine havens

Vanaf 21 december 2019 moet de beroepsvaart komend van buiten de Europese Unie bemanning en passagiers ook aanmelden als zij een kleine haven in Nederland aandoen.

Contact