Marinebokser Oomen ongelukkig uitgeschakeld (video)

De emoties golven over de tribunes rond de boksring in de Wuhan Sports University. Met een enthousiasme alsof de wereldvrede zojuist is uitgebroken, sporen de toeschouwers de boksers van de Militaire Wereldspelen tot grootste daden aan. Luitenant-ter-zee der 3e klasse Thomas Oomen ziet door een nipte nederlaag (3-2) tegen de Litouwenaar Algirdus Baniulis zijn hoop op de finale uiteenspatten. Hij kan naar huis. “Ik heb gevochten voor wat ik waard was.”

2 boksers slaan elkaar.
Door een gedegen voorbereiding wist Thomas Oomen (links) aardig wat Baniulis in het gevecht ging doen.

Dat de 23-jarige marineman tot in de vezels gemotiveerd is om van de Militaire Wereldspelen wat moois te maken, blijkt direct na de 1e gong.

Lichtvoetig dansend door de arena, maakt de super zwaargewicht het Baniulis (23) knap lastig. Over en weer worden stevige 'punches' uitgedeeld. In ronde 3 gebeurt er iets dat Oomen mogelijk de zege heeft gekost. Een bloedende wenkbrauw vertroebelt zijn zicht, waardoor Baniulis, nummer 8 op de Europese boksranglijst, de zege naar zich toe kan trekken.

Video: bokser super zwaargewicht Oomen

Bokser bloedt aan een wenkbrauw.
Oomen liet zich door zijn bloedende wenkbrauw niet uit het veld slaan.

Goed strijdplan

Toch staat Oomen er na afloop opvallend monter bij. Gadegeslagen door een 'peloton' Chinezen, want een lange blonde bokser uit een ver buitenland is in China een bezienswaardigheid. “Mijn wond lijkt erger dan die is”, glimlacht Oomen die zichzelf niets verwijt. ”Vooraf heeft ons team Baniulis via beelden op internet grondig geanalyseerd, waardoor we een goed strijdplan hadden. Hij is een ervaren jongen die in een hoog tempo bokst. In ronde 2 maakte ik de fout door mijn dekking te laten zakken. Waarschijnlijk lette ik even niet goed op. Baniulis nam prima over en raakte me goed. Ik uit balans; Baniulis rook bloed. Toch liep het gevecht beter dan ik verwachtte. Zonder mijn blessure had ik gewonnen. Daardoor ben ik misschien ook wel wat teleurgesteld. Toch ga ik met opgeheven hoofd naar huis.”

Dokter helpt bokser aan bloedende wenkbrauw.
Een ringarts probeerde de bloedende wond van Oomen te stelpen. Tevergeefs.

Top van Europa

Ook voor Oomens trainer-coach oud-topbokser Husnu Kocabas staat het vast: zonder blessure had zijn pupil gewonnen en de finale misschien wel gehaald. “Ik baal, maar ben tegelijkertijd trots. Thomas vocht als een leeuw en behoort tot de top van Europa. Dat heeft bij bij deze Wereldspelen wel bewezen.”