Huzaar houdt eer ruiterploeg hoog in China (video)

“Ik ben tevreden over mijn prestatie. We rijden allemaal op geleende paarden waardoor het afwachten is of ruiter en paard klikken. Bij mij ging dat goed.”

Militair op paard springt over hindernis tijdens Wereldspelen.
In een strakke race snelt Van den Hof naar een verdienstelijke 7e plaats in het eindklassement.

Bezweet en een tikje opgewonden staat hij erbij, korporaal der 1e klasse Gert van den Hof van de Nederlandse militaire ruiterploeg. Op de Militaire Wereldspelen in Wuhan (China) snelde de reservist in een 3 dagen durende competitie naar een 7e plaats in het eindklassement. Vanwege de zware concurrentie een prima resultaat. In het landenklassement pakte Oranje eveneens de 7e plek, ook weer verdienstelijk.

Video: Ruiter huzaar-1 Sander Naber

Militaire Wereldspelen in China: paarden springen

Veel belangrijker

In de bloedhitte verkneukelt teammanager majoor Bart Maandag zich over het resultaat van zijn 'pupil' Van den Hof. “Als je in een veld van 56 ruiters een 7e plek scoort, doe je het goed.” Dat de landmachter Van den Hof buiten de prijzen viel, deerde niemand in het Nederlandse kamp. Veel belangrijker is dat de Hollandse ruiters in Wuhan bewezen mee te kunnen op het hoogste militaire niveau. “Nee”, zegt Maandag, 'tot de civiele wereldtop behoren we niet, daarvoor zijn paarden nodig die tussen 10.000 en 100.000 euro kosten. Dat geld hebben we niet.”

Paard met ruiter springt over horde.
Sander Naber moest genoegen nemen met een eindklassering in de middenmoot.

Loten eerlijker

Geld is ook de reden waarom de MWS-ruiters op in China geleende paarden reden. De dieren per vliegtuig of boot overbrengen? Veel te kostbaar. “Bovendien is loten eerlijker omdat iedereen evenveel kans heeft op een goed of minder goed paard”, benadrukt Maandag die nog een reden had om tevreden te zijn. De Oranjeruiters manifesteren zich in Wuhan volgens hem als een team, mooi meegenomen in de voor Europeanen volslagen vreemde Chinese cultuur. “Vooral in het begin verbaasde ik me elke dag. Gelukkig coacht en begeleidt iedereen elkaar goed.”

Blik op een brug over de rivier de Yangste in Wuhan.
Blik op een brug over de rivier de Yangste in Wuhan. De Wereldspelen zijn bedoeld om de landen van de internationale militaire sportorganisatie Conseil International du Sport Militaire te verbinden.

20e en 30e plaats

De Nederlandse ruiterploeg in Wuhan bestond naast Van den Hof uit huzaar 1 Sander Naber en wachtmeester 1 Daphne Mol (marechaussee). De laatste 2 eindigden in het eindklassement ergens tussen de 20e en 30e plaats. De ploeg wordt getraind en gecoacht door huzaar 1 Camiel van Ulden.