Militaire Wereldspelen China van start

Onder het oog van president Xi Jinping zijn in de Chinese miljoenenstad Wuhan de Militaire Wereldspelen (MWS) uit de startblokken geschoten. Aan deze variant op de 'Olympische Spelen' doen circa 10.000 topsporters uit 105 landen mee, onder wie circa 160 Nederlanders.

Nederlandse militaire delegatie op openingsceremonie.
Intocht van de Nederlandse delegatie in het sportstadion van Wuhan.

Zoals van China verwacht mag worden, was de openingsceremonie met microscopische precisie geregisseerd. Muziek, dans, parades, lichtshows, toespraken: het publiek werd onder het bijzondere motto Military Glory, World Peace getrakteerd op een even wervelende als kleurrijke show.

Indringend

China spaart kosten noch moeite om de eens in de 4 jaar te houden Wereldspelen tot een succes te maken. Kriskras door de smetteloze metropool Wuhan (12 miljoen inwoners) verrezen sportcomplexen, daarbuiten een 4-sterren atletendorp. Opvallen doen ook de veiligheidsmaatregelen. Die mogen indringend heten.

Fanatiek en enthousiast

De start van de Nederlandse atleten was allesbehalve vals. De wielrensters luitenant-ter-zee Alicia Verhagen en luitenant Wenda Zuidam (landmacht) finishten als respectievelijk 12e en 16e op de tijdrit, geen gek resultaat volgens teammanager kapitein Berry Hoedemakers.”Alicia en Wenda zijn niet van het niveau Marianne Vos, maar zijn wel fanatiek en enthousiast. Bovendien doen ze wekelijks aan wedstrijden mee. Hun concurrenten zijn echter in dienst van commerciële wielerploegen, terwijl Alicia en Wenda gewoon bij Defensie werken en zijn niet gevrijwaard van uitzendingen. Toch horen ze vanwege hun niveau thuis op de Wereldspelen. Bovendien zijn ze militair. Dat ze op de tijdrit geen medaille hebben behaald, is geen teleurstelling.”

Wielrenner Jeroen Koorn leunt tegen zijn fiets en steekt zijn duim op.
Jeroen Koorn is in zijn sas met zijn prestatie op de individuele tijdrit. “MWS het mooiste evenement dat er is.”

Alles gegeven

Ook wielrenner sergeant 1 Jeroen Koorn (landmacht) liet zich van zijn goede kant zien. In een ijzersterk veld met internationale toppers trapte hij zich in de individuele tijdrit (32 km) met een gemiddelde snelheid van 46 km/u in de top 20. Koorn: “Ik heb in de warmte alles gegeven, maar een hogere plaats zat er niet in.”

Kapitein Luuk Nissen (landmacht) besloot de tijdrit met een 27e plaats. Volgens Hoedemakers voor hem het maximaal haalbare. “Ik hoop dat de Nederlandse ploeg zijn niveau in de wegwedstrijden van komende week kan handhaven.” De Wereldspelen duren tot 29 oktober.

Overzichtsfoto van stadion bij avond, deelnemers en stadion verlicht in felle kleuren.
De even kleurrijke als wervelende openingsceremonie van de Wereldspelen tartte elke beschrijving.