Internationaal deelnemersveld militaire prestatietocht

Meer dan 105 ruiters te paard, 12 koetsen en 3 teams met lastdieren (paarden en muilezels) met begeleiders te voet (Tactical Pack Animals). Dat was het deelnemersveld van de 18e Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP). Die werd afgelopen zaterdag in Nationaal Park de Hoge Veluwe verreden. De deelnemers - militairen, politie en burgers - kwamen uit België, Duitsland, Nederland en Noorwegen.

Mariniers tussen lastdieren.
Mariniers van het lastdierteam maken zich gereed voor deelname aan de prestatietocht.

Aan de editie deden ook 11 getraumatiseerde (lichamelijk gehandicapt en/of lijdend aan PTSS) veteranen van Defensie en politie mee. Zij legden de 20 of 36 kilometer lange tocht af als ruiter, koetsier, meerijder of als begeleider te voet met een lastpaard.

Duitse deelnemers te paard staan klaar voor het onderdeel handgranaat gooien.
Duitse deelnemers beginnen aan het onderdeel handgranaat gooien van de prestatietocht.

Paard onder controle

Tijdens de toertocht legden de deelnemers een aantal proeven af, zoals de obstakelproef, handgranaatgooien te paard, handboogschieten, springen en ringsteken. Zo lieten de ruiters zien dat zij hun paard onder controle hebben. Op de picknickweide van De Hoge Veluwe werden demonstraties gegeven met het experimentele Versatile Expeditionary Commando Tactical Off Road Vehicle en de nieuwe Scania-vrachtauto die vanaf eind 2018 instroomt bij de krijgsmacht. Leerlingen van ROC De Friese Poort demonstreerden de nieuwste technieken op het gebied van hoefsmeden. Er waren enkele honderden belangstellenden.

De MPTTP begon ooit als een kleinschalig particulier initiatief, maar groeide de afgelopen jaren uit tot een evenement van internationale allure. De MPTTP staat sinds dit jaar op de militaire sportkalender van het Commando Zeestrijdkrachten.