Wielrenners ‘van voren’ op militair WK

De Nederlandse militaire wielrenners kunnen in het internationale veld met veel (semi-)professionals prima meekomen. Die conclusie valt te trekken uit het militair wereldkampioenschap, de afgelopen dagen in het Brabantse Chaam.

Rij wielrenners.

De WK-‘trein’ dendert door Chaam. Nederland (links) was constant in de kopgroep te vinden.

Tijdens de gisteren gehouden individuele koers over 100 kilometer, eindigden de Nederlanders in het 75 man sterke veld met staatsamateurs uit onder meer Brazilië, Duitsland, Iran, Oostenrijk en Rusland in de voorhoede. Als beste Nederlander (20e) kwam luchtmachtofficier 1e luitenant Bart Lemmen uit de bus. Na een wedstrijd in een moordend tempo en na een zinderende massasprint, finishte hij kort achter de Duitse winnaar Felix Gross (2.02.03).

Tijdens de ploegentijdrit van afgelopen maandag, deed de brigade van chef d’ équipe kapitein Berry Hoedemakers het met een 8e plaats eveneens verdienstelijk. De titel ging naar de Russen die elke dag trainen, iets dat in de Nederlandse krijgsmacht niet kan.

Wielrenners vlak voor de start.

Vlak voor de start van de individuele wegwedstrijd. Nederland bleef daarin prima overeind.

Utopie

Volgens kapitein Luuk Nissen trok Oranje in de individuele rit alle registers open om het gat met de ‘profs’ te overbruggen. “Ik ben trots dat we bij ze konden blijven. We hadden vooraf ingezet op een medaille, al wisten we dat dát een utopie zou zijn. De Russen en Duitsers rijden zó hard… We hebben ons goed laten zien.”

Sergeant 1 Erik Verboven: “De individuele koers was een soort overleven. Doel was kwalificatie voor de Militaire Wereldspelen, volgend jaar in China. Ik denk dat dit gelukt is. Was het minder warm geweest, dan had ik er aan het einde van de wedstrijd mogelijk nog een sprint uit kunnen persen en was ik hoger geëindigd. Toch bewaar ik een goed gevoel aan het WK. Meer dan deze resultaten zat er niet in. Al hoopt een sporter altijd op méér.”

Zo denkt Hoedemakers er ook over. “Door de warmte was het een slijtageslag. Maar iedereen reed super. Het beste was om ons neer te leggen bij het overwicht van de professionals en ons te concentreren op onze eigen prestaties. Dat deden we dan ook.”

Lekke band

Minder fortuinlijk verliep het WK voor 1e luitenant Irjan. Door de (fysieke) naweeën van een buitenlandse oefening, deed de luchtmachtvlieger niet mee aan de ploegentijdrit. Door een lekke band en het daaruit voortvloeiende grote tijdverlies, haakte hij in de individuele koers noodgedwongen af. Ook die tegenslag wist hij te relativeren. “Een lekke band hoort nu eenmaal bij wielrennen. Jammer alleen dat het op een WK in eigen land gebeurt. Toch kijk ik tevreden terug. De militaire ploeg heeft veel potentie.” Uitslagen op achtvanchaam.nl.