Wielrenners worstelen zich naar 8e plek op militair WK

De sportieve arm van het grote Rusland strekte zich gisteren uit tot het kleine Chaam in Brabant. Met redelijke overmacht won het militair team van dat land de ongeveer 21 kilometer lange ploegentijdrit van het militair wereldkampioenschap wielrennen. Nederland deed in het sterke veld wat het kon, maar moest genoegen nemen met een 8e plek. Morgen is de individuele wegwedstrijd, ook rond Chaam.

Wielrenners op militair WK.
In wit shirt Nederlandse renner.

De Nederlands chef d’équipe en oud-beroepsrenner kapitein Berry Hoedemakers, toonde zich tevreden over het resultaat van de 8 renners sterke Oranjeploeg. “Ze gaven wat ze konden en zijn geëindigd waar ze thuishoren. Misschien had het resultaat iets beter gekund… In de 1e ronde bleven 2 man achter omdat ze het tempo niet konden bijbenen. Daardoor zakte de snelheid. Plotseling moesten minder renners méér werk doen. Bij de Russen was de continuïteit in het rijden veel groter.”

Bekend liedje

Dat Nederland buiten de medailles viel, lag volgens de landmachtofficier beslist niet aan de voorbereiding. Al verliep die nu ook weer niet zo gesmeerd. Het is een (heel) bekend liedje: in vergelijking met landen met staatsamateurs als Rusland, is trainen in tijd van ‘de baas’ in de Nederlandse krijgsmacht niet altijd mogelijk. Hoedemakers: “Bij ons gaat het operationeel belang voor, wat ik begrijp. Iedereen is hard nodig om het dagelijkse werk te doen. Maar daardoor arriveerde een enkele renner wel later op dit wk...” Zoals 1e luitenant Irjan. De vlieger op een Chinookhelikopter volgde de verrichtingen van zijn teamgenoten vanachter de dranghekken. Eerst ‘recupereren’ van een oefening vlak voor het WK op Sardinië. Morgen bij de wegwegwedstrijd, treedt Irjan wel in het strijdperk.

Oostenrikse wielrenners op militair WK.
Oostenrijkse ploeg eindigde op de 2e plaats.

Helemaal leeg

De luchtmachtman omschrijft de 8e plaats van zijn collega’s als ‘een redelijk resultaat’. Vooral in de 2e omloop had het volgens hem vooral in de bochten sneller gekund. “Maar wat doet het ertoe? Alle Nederlanders reden zich helemaal leeg”, benadrukt de luitenant.
Het verschil met de Russen school volgens hem vooral in de details. “En die zijn zó ongrijpbaar…” Bovendien reden de Russen erg snel. Zoals al gezegd trainen zij ‘full time’. Elke fout van een tegenstander straffen ze direct af. Nee, Nederland mag niet ontevreden zijn met de 8e plaats. De ‘team-effort’ was heel goed.” Aan het militair wereldkampioenschap doen renners uit 12 landen mee.

Uitslag: 1. Rusland (24,43); 2. Oostenrijk (24,50); 3. Iran (24,57); 4. Letland (25,23); 5. Brazilië (25,28); 6. Duitsland (25,42); 7. Frankrijk (25,43); 8. Nederland (25,45); 9. België (25,52); 10. Slovenië; (26,41); 11. Luxemburg (29,12); Burkina Faso (29,22).