Militaire judoploeg vloert politie: 4-1

Als het om judo gaat, staat Defensie er op dit moment beter voor dan de nationale politie. In een ambiance die geheel volgens de judo-filosofie spetterde van het wederzijds respect, vloerde de militaire equipe de agenten in Lelystad met 4-1.

Judowedstrijd.

Duel op het scherpst van de snede.

Aangezien de politie, onder wie oud-militairen, vorig jaar met dezelfde cijfers wonnen, is de wisselbeker terug bij Defensie. De Bernhardbokaal ging naar wachtmeester 1 Pim Hendriks van de marechaussee. Deze prijs is bestemd voor de judoka die zich al jaren opvallend positief manifesteert en een voorbeeld is voor menig collega.

Judocoach Robin van Pelt.

Sportofficier eerste luitenant Robin van Pelt: “Er moet wat gebeuren.”

Evenementen samengevoegd

De ploegenwedstrijd vormde het hoogtepunt van het jaarlijkse Open Militair Kampioenschap (OMK) en het Nederlands Politiekampioenschap, 2 evenementen die zijn samengevoegd. Dat moet voorkomen dat de judosport vooral binnen Defensie een zachte dood sterft door een gebrek aan belangstelling. Voorlopig lijkt dit doemscenario afgewend, al houdt het deelnemersaantal nog steeds niet over. Het door de Sportcommissie van de Koninklijke Marechaussee georganiseerde kampioenschap trok circa 50 judoka’s, onder wie 15 militairen.

"Een teleurstellend aantal", vindt eerste luitenant Robin van Pelt. "Samen met het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) gaan we de oorzaak evalueren. Viel het OMK misschien samen met een ander belangrijk evenement? Was er op dezelfde dag een grote oefening? We weten het nog niet."

Groepsfoto van de 2 judo-teams.

De judoploegen van Defensie en de politie na afloop van de tweekamp.

Nieuw leven inblazen

Mocht het in de toekomst zo doorgaan, dan zou judo wel eens van de militaire sportkalender kunnen verdwijnen, vermoedt Van Pelt. Dat zou een (lelijke) tegenvaller zijn, omdat judo volgens hem bijdraagt aan de fitheid van de militair. Daarnaast heeft de sport in zijn ogen een 'vormend' doel. "Judoka’s gaan met eerbied met elkaar om."

Van Pelt heeft wel een idee hoe judo binnen Defensie nieuw leven kan worden ingeblazen. Hij denkt aan gerichte promotieacties via social media en de webpagina’s van de sportcommissies van de krijgsmachtdelen. “Er moet heel wat gebeuren.”