Functionele revalidatie bij onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (OLK)

De laatste jaren is er meer aandacht voor militairen die lichamelijke klachten hebben zonder duidelijke oorzaak. Voor deze onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (OLK) biedt Defensie een behandeling aan.

De klachten zijn vaak zeer divers: meest genoemd zijn vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, buikpijn, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Angst en depressie kunnen een rol spelen maar verklaren de klachten niet genoeg.

Pilot post-actieve veteranen

Naast het aanbieden van een OLK-behandeling voor militairen, is MRC Aardenburg in 2016 in samenwerking met het Landelijk Zorgsysteem Veteranen gestart met een OLK-pilot voor post-actieve veteranen. Deze pilot bestaat uit het tweemaal aanbieden van een dertienweeks OLK-traject voor post-actieve veteranen, waarna evaluatie plaatsvindt.

De tweede pilotgroep is gestart in maart 2017. Dit een gesloten groep en is daarom niet mogelijk kandidaten voor aan te melden.

Het vervolg van de OLK-behandeling voor post-actieve veteranen hangt af van de uitkomsten van de evaluatie.

Informatie over OLK-traject

Wilt u meer informatie of overleg over het OLK-traject voor militairen of post-actieve veteranen? Neem dan contact op met het klinisch-wetenschappelijk hoofd OLK-team: kolonel-arts Eric Vermetten, psychiater MGGZ, hgjm.vermetten@mindef.nl of Vera de Boer-Wilzing, revalidatiearts MRC Aardenburg, vg.de.boer-wilzing@mrcdoorn.nl.

Behandeling

De behandeling bestaat uit multidisciplinaire interventies. Dit betekent dat afhankelijk van de klachten, een team wordt samengesteld uit verschillende specialisten. De effectiviteit van dit soort behandelingen is wetenschappelijk onderzocht.

Het doel van de behandeling is het verminderen van de nadelige gevolgen. Maar ook het beter leren omgaan met en accepteren van de klachten.

De behandelaren van het OLK-team zijn van het Militair Revalidatiecentrum (MRC) Aardenburg en de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ). De behandeling vindt plaats op Landgoed Aardenburg in Doorn.

Folder met informatie

Op deze pagina kunt u een folder downloaden. In de folder leest u meer over het behandelprogramma en de voorwaarden voor deelname aan de pilot.

Vragen?

Wilt u meer informatie of overleg over de polikliniek OLK? Neem dan contact op met het klinisch-wetenschappelijk hoofd OLK-team:
kolonel-arts Eric Vermetten, psychiater MGGZ, hgjm.vermetten@mindef.nl of  Vera de Boer-Wilzing, revalidatiearts MRC Aardenburg, vg.de.boer-wilzing@mrcdoorn.nl.

Voor overige, praktische vragen bel het Afsprakenbureau van MRC Aardenburg, telefoonnummer: (0343) 598 600 of e-mail afsprakenbureau@mrcdoorn.nl.