Militair Revalidatiecentrum neemt eerste patiënt op met post intensive care syndroom

Het Militair Revalidatiecentrum (MRC) in Doorn behandelt voor het eerst een patiënt met het post intensive care syndroom door het COVID-19-virus. Deze persoon is vandaag naar Doorn vervoerd.

Alle revalidatiecentra in Nederland zijn voorbereid op patiënten die lange tijd op de intensive care hebben gelegen. Zo ook het MRC. Het centrum heeft 10 kamers ingericht voor mensen die niet besmettelijk zijn. Daarnaast is een geïsoleerde cohortafdeling ingericht van 5-11 bedden voor mogelijk nog besmette patiënten. De mensen die er worden opgenomen kampen veelal met meerdere aandoeningen. Die zijn ontstaan doordat ze langere tijd op een intensive care hebben gelegen. Er wordt rekening mee gehouden dat ook het revalideren veel tijd in beslag neemt. Om goed voor hen te zorgen zijn er extra militair verpleegkundigen ingezet. Revalidatieartsen in het ziekenhuis stellen de indicatie of de patiënt wel of niet medisch specialistische revalidatiezorg nodig heeft en verwijst door naar het MRC of ander revalidatiecentrum.

Sinds medio maart zijn bij het MRC strikte COVID-19-maatregelen genomen. Daarom gaat alleen medisch noodzakelijke revalidatie door. Waar mogelijk wordt revalidatiezorg op afstand geboden.

Het MRC biedt revalidatiezorg aan militairen, maar ook burgers van binnen en buiten Defensie kunnen er revalideren. Het MRC is aangesloten bij de brancheorganisatie Revalidatie Nederland, WTZi erkend en gecertificeerd.