Veiligheidsregio Twente alert door terreurdreiging

Een vrachtwagen met gevaarlijke stoffen die omslaat, een verdacht pakketje bij een uraniumverrijkingsbedrijf en een drone met een explosief. Veiligheidsregio Twente kreeg het flink voor zijn kiezen. De regio had 3 dagen te kampen met terreurdreiging en uitvallende voorzieningen in de grootschalige rampenoefening Alert 2016.

Militair ontsmet voertuig.

Een militair ontsmet een geïnfecteerd voertuig.

Zo’n 270 militairen namen deel aan de jaarlijkse oefening. Hun hulp was hard nodig. Genisten doorzochten samen met de politie woningen, reservisten ondersteunden bij de bewaking van bedrijventerreinen en andere militairen ontsmetten met chemische stoffen geïnfecteerde voertuigen.

Samenwerking

Voor het eerst sprongen ook Duitse militairen bij in de nationale rampenoefening.  Het draaide er om crisisbeheersing en snelle samenwerking tussen lokale autoriteiten, hulpdiensten, Defensie, bedrijven en organisaties. Iedereen zat er bovenop en voerde druk overleg. Hulpdiensten voerden gewonden af, militairen zorgden voor schoon drinkwater en de politie pakte enkele verdachten op.

Militairen en politieman doorzoeken woning.

Genisten doorzochten samen met de politie woningen.

“In overleg met de veiligheidsregio hebben we een actueel onderwerp uitgekozen”, legt kolonel Piet Hagenaars uit. “We zijn nu weer een stuk beter voorbereid op diverse scenario’s, zoals hoe ga je om met een terreurdreiging, wat moet je doen als de watervoorziening uitvalt en hoe handel je bij ontsmettingen.”

Alert 2016 eindigde vandaag met een symposium bij Defensie over terroristische dreiging. Vorig jaar vond oefening Alert plaats in Friesland en Groningen.

Zie ook