Medisch personeel oefent afvoer gewonden

Ongeveer 700 reservisten, medisch specialisten en geneeskundig opgeleide militairen spelen sinds vorige week een rol in Medic Diamond. Bij deze oefening draait het om het doorlopen van de medische keten; van het gewond raken in het veld en de eerste behandeling in een veldhospitaal tot de evacuatie per helikopter. De realistische taferelen rond Vliegbasis Gilze-Rijen duren nog tot morgen.

Voor het scenario zijn 2 militaire ziekenhuizen in Dongen en Gilze-Rijen opgebouwd en 6 vooruitgeschoven hulpposten ingericht. Volgens kapitein Gemma Coenen van 400 Geneeskundig bataljon uit Ermelo brengt het realistische scenario de nodige hectiek met zich mee. “Onze hulpposten volgen de manoeuvre-eenheden en moeten zodoende 24/7 paraat staan om eventueel te verkassen.”

Wederzijds begrip

Het Defensie Helikopter Commando (DHC) stelt voor Medic Diamond 2 uur per dag een Chinook-transporthelikopter beschikbaar voor het afvoeren van gewonden. De samenwerking is goed voor het wederzijds begrip tussen beide krijgsmachtdelen. Kapitein-arts Carolien van Maris over het oefenen met de luchtmachtcollega’s en de Chinook: “Zo krijgen we een goed beeld van de tijdsbalk: hoelang duurt het voor ze er zijn, wat kunnen we in deze tijd doen, waar moeten we op letten.”

Boerenerf

Daarnaast biedt de oefening Defensie ook de kans om zich aan de samenleving te presenteren. Coenen: “We oefenen deels in civiel gebied. Hulpposten moeten bijvoorbeeld aan boeren vragen of ze hun erf mogen gebruiken.” Ook waren de leerlingen en hun ouders van de Dongense basisschool Sint Jan vandaag uitgenodigd voor het bijwonen van een medische evacuatie per Chinook vanaf het Mobilisatiecomplex in Dongen.

Strijdtoneel

De hulpposten en veldhospitalen vormen het begin van de medische afvoerketen. De zwaar gewonden moeten zo snel mogelijk weg van het strijdtoneel en daarvoor zijn helikopters het best geschikt. Zodra het snel aanzwellende geluid van de rotorbladen klinkt, wordt de gewonde zo rap mogelijk van de hulppost naar de ziekenwagen verplaatst en naar het landingsterrein gereden. Daar wisselen bemanningsleden van de Chinook en hun medische collega’s de belangrijkste patiënteninformatie uit. Coenen vertelt dat de communicatie tussen de ‘field nurse’ en de ‘flight nurse’ erg belangrijk is. “Door een goede afstemming wordt dubbel werk vermeden en veel tijd gewonnen. Dat vergroot de kansen van de gewonden.”