Werkstudenten Defensity College vieren 5-jarig jubileum

Het Defensity College heeft zaterdag zijn 5-jarig bestaan gevierd met een symposium in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het uitgebreide lustrumfeest van het werkstudentprogramma voor hbo- en wo-studenten stond in het teken van veerkracht, een belangrijk thema binnen Defensie.

Vergroot afbeelding Generaal Onno Eichelsheim spreekt met jonge militairen.
Generaal Onno Eichelsheim in gesprek met werkstudenten.

Veerkracht is het vermogen om te herstellen van tegenslagen, veranderingen en stress. Tijdens (en na) missies wordt er bijvoorbeeld veel gevraagd van de mentale weerbaarheid van militairen en hun thuisfront. In het algemeen wordt het belang van veerkracht groter door tal van ingrijpende gebeurtenissen en onzekerheden. Het doel van de dag was het zorgen voor inspiratie, nieuwe ideeën en gesprekken over de rol van veerkracht in de samenleving.

Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw was één van de sprekers. Als kind maakte hij de oorlog en hongerwinter mee. Zo leerde hij dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Terlouw sprak dan ook over het belang van maatschappelijke veerkracht, toen en nu.

Defensity College krijgt meer plekken

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim wees de studenten op het belang van hun kennis bij het aangaan van alle huidige en toekomstige uitdagingen. “Jullie brengen de laatste kennis van buiten bij ons naar binnen waardoor we als organisatie beter in kunnen spelen op nieuwe situaties. We vragen om jullie vernieuwende blik. Om jullie lef om buiten de gebaande paden te treden. Daarom maken we de komende jaren extra plekken beschikbaar. We groeien van de 230 in 2021 naar 450 in 2024. En we verkorten de reguliere officiersopleiding aan de NLDA voor DC-studenten.”

Hij wees de aanwezigen ook op de positieve wisselwerking tussen Defensie en de studenten. Waar Defensie profiteert van hun kennis, leren studenten om hun grenzen fysiek en mentaal te verleggen. Meer veerkracht dus; het vermogen om ook bij tegenslag doelen te behalen.

Defensity College

Het Defensity College biedt studenten een unieke bijbaan van 1 à 2 dagen in de week om de organisatie te ontdekken en een bijdrage te leveren. Studenten kunnen hun specifieke studiekennis toepassen en worden tegelijkertijd opgeleid tot militair. Zo kunnen ze tijdens hun studie al iets betekenen voor de maatschappij.

Het idee is dat elke student een bijdrage levert aan een veiligere wereld. Van werktuigbouwkundigen tot psycholoog en van ICT’er tot historicus. Studenten kunnen aan de slag met studie-specifieke opdrachten, maar ook met algemene opdrachten waar analytische denkkracht voor nodig is. Bijkomend voordeel is de brug die de studenten slaan tussen Defensie en de maatschappij.