Eerste participatiecollega’s aan de slag bij Defensie

“Het is mooi om te zien hoe blij mensen zijn weer te werken, collega’s te hebben en met verhalen thuis te komen.” Dat zei staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gisteren op Legerplaats Oirschot. De kazerne biedt werk aan 13 mensen die het niet lukte aan de slag te komen.

De nieuwe Defensiecollega’s maken deel uit van de zogeheten pilot Participatiewet. Dat is een uitvloeisel van de banenafspraak die het kabinet met de sociale partners maakte. Overeengekomen is dat mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking makkelijker werk krijgen. Voor deze groep moeten er binnen 10 jaar 125.000 banen bijkomen, waarvan 25.000 binnen de overheid.

Burgerfuncties

Commandant 13 Lichte Brigade brigadegeneraal Gijs van Keulen: “Onze organisatie neemt haar verantwoordelijkheid. Je laat je maatje nooit in de steek, ook niet als hij wat mankeert. Dat gaat zeker op voor Defensie.” De nieuwe medewerkers vervullen alleen burgerfuncties binnen onder meer de logistiek en facilitaire ondersteuning.

Klijnsma sprak onder anderen met Sikko Kaspers die na een bedrijfsongeval zijn baan als timmerman verloor. Als logistiek medewerker bij Defensie heeft hij zijn draai weer gevonden “Werk is voor mij heel belangrijk. Ik kan weer doorgaan met mijn leven.”

Elders bij Defensie zijn inmiddels ook participatiecollega’s aan de slag.