Maatschappelijke ondersteuning

De Nederlandse krijgsmacht heeft altijd diverse soorten steun aan de samenleving verleend. Zo helpt zij sinds jaar en dag de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse en andere grootschalige evenementen.

Vergroot afbeelding Tienduizenden wandelaars steken de brug over naar de Limburgse oever.
Militairen ondersteunen de Vierdaagse, bijvoorbeeld met een loopbrug over de Maas.

1997: Elfstedentocht

Tijdens de Elfstedentocht in 1997 stonden bijvoorbeeld een geneeskundige compagnie, 7 helikopters en verschillende duikploegen van Defensie paraat om hulp te kunnen bieden. Bovendien verzorgden militairen van de Verbindingsdienst een deel van de communicatie. Dit verzoek kwam van de provinciale en lokale autoriteiten die vreesden bij een calamiteit niet over de benodigde verbindingsmiddelen te kunnen beschikken. Het enthousiasme onder het Defensiepersoneel was groot. Velen meldden zich uit zichzelf aan.

Vergroot afbeelding Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade helpen met sneeuwschuiven op de Elfstedentochtroute in de buurt van Woudsend (8 februari 2012).
In 2012 hielpen militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade met sneeuwschuiven op de Elfstedentochtroute in de buurt van Woudsend (8 februari). De tocht ging uiteindelijk niet door.

2008: mobiele operatiekamer in Twente

Een bijzonder voorbeeld van directe dienstverlening aan de maatschappij vond plaats in Enschede in de eerste maanden van 2008. Daar was in het Medisch Spectrum Twente op de intensive care een resistente bacterie aangetroffen bij 2 van de 14 patiënten. Pas toen de laatste patiënt was ontslagen, kon de afdeling worden ontsmet. Ondertussen kon het ziekenhuis daar geen nieuwe patiënten opnemen. Daarom riep het de hulp van Defensie in.

50 militairen bouwden binnen 24 uur op het parkeerterrein een semipermanente ic-unit op. Net zo een als op dat moment in het Nederlandse militaire kamp in Afghanistan stond. De ‘nieuwe’ intensive care-voorziening bestond uit een operatiekamer en 6 eenheden met elk 2 bedden. De geplande behandelingen en operaties konden nu gewoon doorgaan.