Weblog oostflank NAVO-gebied

Strookoefening en meer

6 weken zijn we inmiddels in het gebied. Zoals u kon lezen in de vorige blogs hebben we al redelijk wat gedaan. Deze 2 weken trainden wij onze vaardigheden op de schietbaan. En we hadden sportactiviteiten, een oefening op openbaar terrein en de midtermdag.

Wie: sergeant der 1e klasse Tim en sergeant Danny

Wat: uitgestegen plaatsvervangend pelotonscommandant (pelotonssergeant) en uitgestegen groepscommandant

Schieten

De 1e week stond het schieten in Rukla op het programma. De schietbanen hier hebben niet de ‘luxe’ zoals wij die kennen: met radiobestuurbare schijven. We moesten wat improviseren om het gewenste trainingsresultaat te behalen. Meerdere wapensystemen van ons peloton kwamen aan bod: Colt C7, Minimi, MAG en de Accuracy.

Voetbal

Vrijwel direct na onze aankomst in Litouwen zette sportinstructeur Martijn verschillende sportactiviteiten op. Hij coördineerde dat samen met de Duitse militairen die hier ook zitten. En zo kwam er de opdracht om een Duits-Nederlands voetbalteam samen te stellen en een wedstrijd te spelen tegen F.C. Jonava. Na een aantal selectietrainingen kwam een team tot stand. Tim is een van de spelers. We proberen 3x per week samen te trainen om eind mei een mooie pot op de mat te leggen.

Basketbal

Danny is intussen een uitdaging van onze Litouwse collega’s aangegaan: een wedstrijd tegen het Iron Wolf Brigade basketbalteam. Basketbal is de nationale sport van Litouwen. Danny stelde een Nederlands team samen en de 1e trainingen zijn al geweest. Begin juni is de wedstrijd, in de Jonavos sporto arena.

Strookoefening

In de vorige blog schreven we over oefenen met onze eigen compagnie in de strook (op openbaar terrein, buiten het oefengebied). Na een aantal dagen van voorbereiding werden we door ons eigen compagnie-eskader op de proef gesteld. We oefenden met  antitank, genie, geneeskundige dienst (GNK), mortieren en het Fire Support Team (FST).

Als we de oefening in grove lijnen doorlopen begint het bij de antitankeenheid, met een verkenning in vijandelijk gebied op 2 doelen. Op het teken van antitank verplaatsten we te voet richting een rivier waar we zouden oversteken. Hier richtten we een beveiliging in, zodat de genie hun werk kon doen met de boten, en zo met de eenheden een veilige overtocht konden doen. Nadat de gevechtseenheden aan de overkant waren, brachten de mortieren stellingen uit om de gevechtseenheden in de diepte te steunen. Hiervoor was ook het FST mee, om de mortieren eventueel op doel te praten.

Nadat de gevechtseenheden de 2 doelen hadden uitgeschakeld, verplaatsten we ons zo snel mogelijk terug richting eigen troepen, aan de veilige zijde van de rivier. Daar stond de GNK klaar om eventuele gewonden op te vangen en af te voeren. Nadat iedereen veilig de rivier over was, verplaatsten we verder naar een ‘pick-up-point’. Van daar brachten voertuigen ons terug naar Rukla Barracks.

Midtermdag

Zoals gebruikelijk op missie vierden we het midden van de volledige termijn dat we hier zitten. Begin februari al stapten de 1e mannen en vrouwen in Litouwen uit het vliegtuig. Daarom vierden we de midterm 29 april en dronken we meteen ook een heildronk op de 50e verjaardag van onze koning.

 

Na een quiz, de heildronk, een goede lunch en een kort sportmoment, kleedden we ons om en genoten van een bbq. Symbolisch zaagden de jongste en oudste Nederlandse militair de missie doormidden. Daarna volgde een feestavond.

Nog zo’n 2 maanden te gaan. De komende periode focussen we op 2 grote internationale oefeningen. En daar gaan we over schrijven.

Vanuit Litouwen,
Tim en Danny

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

 • Geweldig dat jullie de moeite nemen om deze blog te schrijven. Blijven wij als thuisfront ook op de hoogte.
  Nu op oefening. Benieuwd naar de volgende blog!

  Van: Miluska Ram | 11-05-2017, 09:22

 • Goed om te lezen dat er naast de inspanningen in verband met de spanningen ruimte is voor ontspanning! Jullie worden alom gewaardeerd voor deze maximale inzet en een goed gevoel dat jullie aandeel in deze missie halverwege is. Het thuisfront telt af!

  Van: Frans | 11-05-2017, 08:26

 • Leuk geschreven weer! Keep up the good work. Bijna op de helft :D

  Van: Laura | 09-05-2017, 14:46

 • Gaaf, hou vol jongens!

  Van: Mevrouw Janssen | 08-05-2017, 08:45

 • Hallo bikkels mooi dat jullie een heildronk hebben gehad op onze koning , ben benieuwd hoe jullie 4 en 5 mei hebben doorgebracht , was hier in Holland Zwolle een mooi bevrijdingsfeest we hebben er nog eigenlijk 1 te veel op jullie gedronken, gif nix

  Van: Marin | 07-05-2017, 16:53