Weblog oostflank NAVO-gebied

Skills en drills en cultuur snuiven in Vilnius

Alweer 4 weken voorbij! Mooi om te zien dat uit alle hoeken van de wereld reacties kwamen op onze 1e blog. Dankjewel daarvoor. U heeft de afgelopen 2 weken al over activiteiten in Litouwen kunnen lezen. Zoals over het bezoek van de minister van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten, de opbouw van het kamp en de Temporary Support Area, en een bingoavond georganiseerd door onze sportinstructeur Martijn. In deze 2e blog vertellen we wat wij de afgelopen paar weken hebben gedaan.

Wie: sergeant der 1e klasse Tim en sergeant Danny

Wat: uitgestegen plaatsvervangend pelotonscommandant (pelotonssergeant) en uitgestegen groepscommandant

Het trainingsdoel van de afgelopen weken was het behouden en vergroten van de kennis en vaardigheden van het OVG. We begonnen op de kazerne in Rukla met het beoefenen van deze technieken. Hiervoor gebruikten we in eerste instantie ‘tape-drills’. Een tape-drill is een denkbeeldige ruimte, uitgezet met tape op de grond waarin je bepaalde technieken kunt oefenen. Later voerden we acties uit in een oefenhuis.

Het tentenkamp op het oefenterrein in Pabrade.

Tentenkamp op het oefenterrein in Pabrade.

Optreden Verstedelijkt Gebied (OVG)

Na de voorbereidingsweek op Rukla Barracks, vertrokken we met het pelotonskader richting Pabrade. Dit is een oefenterrein dat 2,5 uur rijden van Rukla ligt. Hier bekeken we alvast het oefendorp en tentenkamp. Een dag later kwam de rest van ons peloton aan en startten we direct met een trainingsprogramma in het oefendorp.

Danny geeft militairen instructies over het Optreden Verstedelijkt Gebied op Niveau 1.

Danny geeft instructies over het OVG.

De nadruk lag op Niveau 1 (enkele soldaat) en Niveau 2 (groepsniveau). Na enkele dagen kregen we bezoek van een mediateam van Defensie. Zij hebben een hele dag het oefenprogramma in beeld gebracht. Danny werd met zijn groep ingezet voor de opnames en Tim was achter de schermen regisseur. Begin mei komen de beelden online zodat u een idee krijgt hoe ons optreden eruitziet.

111 pantsergeniecompagnie voor het versterkte huis.

111 pantsergeniecompagnie voor het versterkte huis.

Onze collega’s van 111 pantsergeniecompagnie trainden ook in het oefendorp. Zij oefenden onder meer het versterken (fortificeren) van een van de huizen.

Bezoek aan Vilnius

Terwijl Tim werkte in Pabrade, ging Danny met de rest van de compagnie naar Vilnius. De buschauffeur zette ons af in ‘Old Town’. Daar werd de compagnie opgesplitst in groepen en bezochten we verschillende bezienswaardigheden zoals het KGB-museum en Akroplis Shopping Mall. Voordeel van dit dagje uit was dat we geen gebruik hoefden te maken van onze ‘eigen’ Litouwse keuken en konden genieten van de gerechten van de restaurants en een colaatje op het terras.

Sneeuw op het kazerneterrein Rukla Barracks.

Sneeuw op het kazerneterrein Rukla Barracks.

Vooruitblik

We schrijven deze blog terwijl er buiten zo’n 10 tot 15 centimeter sneeuw ligt. Niets is zo veranderlijk als het weer, ook hier in Litouwen. Zo zijn er uitschieters van 16 graden boven nul en de volgende dag regent, hagelt of sneeuwt het. En soms hebben we al deze omstandigheden op 1 dag.

De komende weken staan in het teken van schieten, gecombineerd optreden met genie, antitankpeloton en Duitse collega's in de strook (omgeving buiten het oefenterrein en kazerne) en voorbereidende werkzaamheden van 2 internationale oefeningen.

Wilt u op de hoogte blijven van onze belevenissen? Houd dan vooral ook het digitale magazine Landmacht in de gaten. U kunt zich gratis abonneren.
 

Vanuit Litouwen,
Tim en Danny

Enhanced Forward Presence

Door het zorgwekkende optreden van Rusland, besloot de NAVO tot het sturen van extra militairen naar de Europese oostgrens. De NAVO wil met deze maatregelen schending van het NAVO-verdragsgebied voorkomen en de bondgenoten in het oosten van Europa geruststellen. Nederland doet hier op verschillende manieren aan mee.

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

 • Leuk om zo op de hoogte te blijven, zet'm op. Moeten jullie ook ver lopen of als het heeft gesneeuwd langlaufen, grapje.

  Van: Marin | 24-04-2017, 15:40

 • Schitterend zo als jullie je daar vertonen als groep en individueel trots op jullie mannen

  Van: Albert Wolfert | 20-04-2017, 20:39

 • Druk bezig lees ik wel !!! Trots op jullie !

  Van: Martine de Boer | 20-04-2017, 14:19

 • Leuke blog's. Fijn om op de hoogte te blijven van wat jullie in Litouwen doen. Jullie schrijven in de vorige en in deze blog over de Lihouwse keuken. Wat is er anders aan de voeding dan wanneer je in de Nederlands kazerne eet? O chef Martin?

  Van: Tjitze | 20-04-2017, 11:15