Weblog oostflank NAVO-gebied

In de media en live-verbinding met thuisfront

Na 8 weken in het gebied zijn we op de helft! Er waren weer verschillende van onze activiteiten in beeld. Zo verscheen in de Defensiekrant ‘Battlegroup in Litouwen ontplooit en traint’. Op de Facebookpagina van 43 Gemechaniseerde Brigade staat de post ‘Anti-Tank op de schietbaan’. En in het nieuwsbericht ‘Dodenherdenking in missiegebieden’ was te lezen hoe wij in Litouwen de oorlogsslachtoffers herdachten. Op dit moment zijn we aan de slag met een internationale oefening.

Wie: sergeant der 1e klasse Tim en sergeant Danny

Wat: uitgestegen plaatsvervangend pelotonscommandant (pelotonssergeant) en uitgestegen groepscommandant

Voorbereiden en trainen

Daar waar uitgestegen militairen te voet scenario’s trainen in het oefenterrein, doet het  voertuigpersoneel dit onder meer met TACTIS (Tactical Indoor Simulation). TACTIS is een netwerk van gekoppelde simulatoren. Chauffeur, schutter en voertuigcommandant kunnen in een virtuele omgeving vanuit een mock-up (een kopie van de CV90-35NL) waarnemen, bewegen en communiceren. Computerprogramma’s maken het mogelijk het verloop van een gevecht te registreren, analyseren en evalueren. En dat is voor ons erg prettig werken!

Dodenherdenking bij Fort IX

Met het Nederlandse detachement van eFP-1 herdachten wij de oorlogsslachtoffers bij Fort IX in Kaunas, een historische locatie. Fort IX werd ooit gebouwd als deel van de verdediging van het Russische Rijk. Als verdedigingswerk is het echter nooit gebruikt, maar sinds 1924 wel als gevangenis. Tijdens de Duitse bezetting van 1941-1944 werd het fort een concentratie- en vernietigingskamp. Na de Tweede Wereldoorlog gebruikte het Sovjetleger Fort IX opnieuw als gevangenis. Nu is het een museum.

Het Nederlandse detachement herdacht samen met Litouwse en Duitse militairen. Tijdens de herdenkingsceremonie vertelde onze Nederlandse ambassadeur Bert van der Lingen het verhaal van Jan Zwartendijk. Als Nederlandse consul in Litouwen redde hij tijdens de Russische bezetting in 1940 duizenden Litouwse Joden van de dood. Dit deed hij door het uitgeven van valse visa.

Thuisfrontcontactdag in Burgers’ Zoo

Elke militair op uitzending laat iemand achter. Zijn of haar relatie, familie, vrienden. Misschien heeft het thuisfront het nog wel moeilijker dan wij. Voor een steuntje in de rug, informatie en wat leuke afleiding was er een thuisfrontcontactdag in dierentuin Burgers’ Zoo. Een fantastische locatie met een programma voor jong en oud. Met een live-verbinding tussen Burgers’ Zoo en Rukla Barracks konden we elkaar zien, met elkaar praten, vragen stellen of gewoon even zwaaien. Een fijne dag, zowel voor ons als ons thuisfront!

Terugblik

In onze 2e blog vertelden wij over opnames waarbij de Bravo-groep van Danny werd ingezet en Tim achter de schermen regisseur was. Inmiddels heeft het Mediacentrum Defensie het artikel inclusief video gepubliceerd in de laatste editie van De Landmacht.

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • Weer een mooi verslag heren.
    De links naar de overige berichtgeving is ook fijn.
    Dank!
    Thuisfrontdag was geweldig. Complimenten aan de organisatie.

    Van: Miluska Ram | 18-05-2017, 18:59