Weblog oostflank NAVO-gebied

Einde oefening!

Iron Wolf 2017 is afgerond, het laatste wapenfeit zit erop. Nog 2 weken te gaan, waarin we voornamelijk met logistieke zaken bezig zijn. Alle Nederlandse eenheden zijn druk met onderhoud en het tellen en inpakken van onze spullen om in te leveren voor transport naar Nederland.

Wie: sergeant der 1e klasse Tim en sergeant Danny

Wat: uitgestegen plaatsvervangend pelotonscommandant (pelotonssergeant) en uitgestegen groepscommandant

Groepsfoto van de eFP-1 Battle Group

eFP-1 Battle Group compleet

Iron Wolf 2017

De afgelopen 2 weken deden wij mee aan de oefening Iron Wolf 2017. Er zijn verschillende artikelen online gepubliceerd die een beeld geven van de oefening. Waar in de 1e week een aanval werd uitgevoerd, stond de 2e week in het teken van vertragen en verdedigen.
Het gebied waarin wij onze acties uitvoerden was tussen Jonava en Rukla. Omdat we ons in deze omgeving bevonden kwamen we ook in contact met de lokale bevolking, vooral in het buitengebied.
Tijdens het vertragende gevecht kreeg Tim samen met zijn alfa-groep de opdracht om inzicht te krijgen in een bepaald stuk gebied dat in onze sectie lag. Om goed inzicht te krijgen vanaf een locatie waar ze niet gezien konden worden door de vijand, moesten ze gebruik maken van de bebouwing die daar stond.
 

Munt met de tekst: Iron Wolf 2017

Herinneringsmunt van de oefening Iron Wolf 2017

Koffie drinken met de boer

Tim wist contact te leggen met een boer die bereid was onderdak te bieden aan deze groep militairen. De beste man en zijn vrouw, die overigens alleen maar Litouws spraken, waren razend enthousiast en nodigden Tim al snel uit om ook even bij hen binnen te komen. Deze mensen hadden niet veel, en alles wat op het erf stond leek met eigen hand gemaakt te zijn. Toch stond de vrouw erop dat we koffie met ze dronken, bood ons chocolade aan en gaf gul haar eigen verbouwde aardbeien aan de jongens. Van de boer mochten we met onze werkzaamheden onze gang gaan in zijn schuur. Tussen de strobalen en kippen hadden wij perfect zicht en konden we de opdracht goed uitvoeren. De boer en zijn vrouw werden door ons vriendelijk bedankt met wat spullen van onszelf, de glimlach op hun gezicht zei genoeg. Een mooie ervaring!

Harm met een fototoestel in zijn hand

Harm

Harm bedankt

Een foto zegt meer dan 1.000 woorden… Daar weet ‘onze’ Harm alles van. Hij is werkzaam bij de geneeskundige dienst, maar hij heeft een passie voor fotograferen en video’s maken. Op Facebook en in onze blogs hebben jullie al een hoop van hem langs zien komen. Een verhaal met een foto om een situatie nog beter duidelijk te maken, of om gewoon een mooi moment vast te leggen, Harm staat altijd klaar. Hij voorziet ons regelmatig van prachtig beeldmateriaal. Wij willen hem daarom hartelijk bedanken voor al zijn effort en energie: Harm bedankt!

Bepakken en beladen

Nu de laatste oefening voorbij is zijn de eenheden druk bezig met het materiaal gereedmaken voor transport terug naar Nederland. Zoals wapens, optiek, radio’s, uitrusting en voertuigen. Om dit alles in goede banen te leiden is het natuurlijk zaak dat de specialist hierop (logistiek) ondersteunt en dat alles soepel en snel verloopt.

Tussen de bedrijven door staat er nog een aantal evenementen op de planning; de eFP-1 voetbalwedstrijd, medailleceremonie (we krijgen een Litouwse medaille) en tijd om te ontspannen in de omgeving. Daarna Berlijn en dan, 2 weken later worden we eindelijk herenigd met ons thuisfront.

Livestream

Op 6 juli is een unieke kans om live vragen te stellen aan ons. Danny zit dan samen met zijn compagniescommandant en een vrouwelijke collega klaar om al jullie vragen te beantwoorden. De livestream is tussen 12.15 en 12.45 uur (Nederlandse tijd) te volgen op het YouTube kanaal van Defensie.

De komende periode lijkt misschien minder spannend, maar is zeker noodzakelijk. Over 2 weken ronden we af in onze laatste blog. Tot dan!

Vanuit Litouwen,
Tim en Danny

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

 • Great read, love the Overhead Battle group photo, does the photo have a creative Commons licence?

  Van: Andy | 01-09-2017, 07:19

 • Wordt dit voortgezet bij de laatste lichting? Erg leuk en interessant om te lezen en te zien wat onze "jongens" daar doen.

  Van: W. Haggenburg | 20-07-2017, 10:52

 • Mooie Foto voor de matherk vd tegenstander.

  Van: rg de groot | 07-07-2017, 10:32

 • Hopend gaat de nieuwe groep, blogs maken, zo mogelijk! Voor het gehele thuisfront in iedergeval, succes en sterkte allen op jullie MISSIE AFGHANISTAN, RESPECT!

  Van: Inge | 05-07-2017, 18:54

 • Ik heb volop genoten van jullie blogs. Super! Dank daarvoor.

  Van: Willy/Junne | 03-07-2017, 14:51

 • Trots op onze bloggers! Bedankt voor jullie tomeloze inzet.

  Van: Je Broer | 30-06-2017, 15:15

 • Bedankt dat jullie ons al die weken/maanden op de hoogte hebben gehouden. Jullie effort wordt zeer gewaardeerd!
  Bijna thuis....
  Op naar vliegbasis Eindhoven!

  Van: M. Ram | 29-06-2017, 22:41

 • Top dat jullie geblogd hebben en we daardoor een inkijkje in de missie kregen!

  Van: Marianne van der Linden | 29-06-2017, 13:59