Weblog oostflank NAVO-gebied

De eerste helft zit erop

Ruim over de helft! Nog precies 6 weken, dan zijn we weer thuis. Maar voor het zover is gaan we hier nog een aantal belangrijke dingen doen. Tijdens onze laatste oefening in Pabrade was er veel pers. Ook nu weer zijn veel verschillende artikelen online gezet. De aandacht voor onze inzet is hoog!

Wie: sergeant der 1e klasse Tim en sergeant Danny

Wat: uitgestegen plaatsvervangend pelotonscommandant (pelotonssergeant) en uitgestegen groepscommandant

Oefening Pabrade

Een hoogtepunt uit onze agenda was de FTX (field training exercise) in Pabrade die wij afgelopen week afsloten. Deze FTX bestond uit een force on force battle: Duitsland tegen Nederland en andersom. Beide landen voerden een aanval en een vertragend gevecht uit. Daarbij werden anti-tankeenheden en verkenningseenheden onderling gewisseld om zo met elkaar ervaring op te doen. De oefening werd afgesloten met een grote LFX (live fire exercise). Tijdens een LFX doen eenheden hun acties met scherpe munitie en schakelen ze doelen uit die in het terrein zijn weggezet.

Sergeant Thomas geeft aanwijzingen tijdens een van de onderdelen van de squad-competitie

Sergeant Thomas geeft aanwijzingen tijdens een van de onderdelen van de squad-competitie.

Squad-competitie en schieten

Tijdens deze 1e rotatie van de eFP wordt er veel aandacht besteed aan de integratie met andere (buitenlandse) eenheden. Zo kwam er een aanvraag van het bataljon om een infanteriegroep te leveren van elke gevechtseenheid om mee te doen aan een Litouwse Squad-competitie. Tijdens deze wedstrijd deden er groepen mee van de Litouwse Iron Wolf Brigade, een team van onze Duitse eFP collega’s, en 2 groepen van onze compagnie. De wedstrijdonderdelen waren onder meer: schietvaardigheid met vreemde wapens en alternatieve schiethoudingen, navigeren met gebruik van kaart en kompas, Zelfhulp Kameradenhulp en waarnemingsbaan. Van de 9 teams scoorden de Nederlandse groepen goed, ondanks de taalverschillen.

 • 1e Duitsland
 • 2e Nederland (eenheid 5)
 • 3e Litouwen 
 • 4e Nederland (eenheid 4)
 • 5e tot en met 9e Litouwen

Een mooie ervaring waarvan we veel hebben geleerd!

Een militair schildert een hek in Jonava (Litouwen)

Sociale activiteiten in Jonava

Sociale activiteiten

Wat er deze periode ook speelde was de invulling van activiteiten in de dichtstbijzijnde stad Jonava. Deze activiteiten hadden een sociaal karakter waarbij we vooral met de jongere bevolking van Jonava verschillende projecten uitvoerden. Zo hebben we bij een peuterschool speeltoestellen opgeknapt, schuurtjes geverfd op een basisschool, in de tuin bij een bejaardentehuis gewerkt en deelgenomen aan een sportdag voor kinderen.

Het grootste project was in het park. Daar hebben we met veel mankracht alles opgeruimd. Dit was toch wel een grote klus. Iedereen werkte zich behoorlijk in het zweet. De genie heeft ook nog een ontmoetingsplaats gemaakt met bankjes waar iedereen heel blij mee was. Als afsluiter hebben we deelgenomen aan een typische Litouwse folklore met dans en volksspelen. Bij deze activiteiten is een goed begin gemaakt aan de relatie van de Nederlandse eenheden met de Litouwse bevolking, in het bijzonder de stad Jonava.

Vooruitkijken…

Nog 6 weken voordat we Litouwen verlaten en afgelost worden door nieuwe eenheden. In deze weken hebben we nog een druk programma: schieten, trainingsdagen op groepsniveau, voetbal- en basketbalwedstrijd en de grote oefening Iron Wolf. Als deze oefening voorbij is, gaan we hard aan de bak om al ons materiaal schoon en klaar te maken voor de terugtocht naar Nederland. We houden u op de hoogte van onze vorderingen, tot de volgende blog!

Vanuit Litouwen,
Tim en Danny

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

 • Mooi werk mensen, het geven van een veilig gevoel bij de bevolking en sociaal bezig zijn met zaken te herstellen, dat kweekt een band. Nogmaals goed bezig.

  Van: Henk Meuleman | 05-06-2017, 10:25

 • Wat leuk dat we zo met jullie kunnen meelezen! Ga zo door! Kunnen jullie daar ook sporten?

  Van: Priscilla E. | 03-06-2017, 10:07

 • Wat zijn jullie fantastisch bezig, wij zijn trots op jullie.

  Van: Fam. Pols | 02-06-2017, 17:32

 • Is het niet goedkoper om het materieel daar te laten staan en een eenheid te sturen die hetzelfde materiaal gebruikt

  Van: Arend Mastebroek | 02-06-2017, 12:50