Weblog oostflank NAVO-gebied

“CONTACT! 9 uur, 150 meter, 2 pax!”

Dat horen we in de oefening Iron Wolf 2017 waar we middenin zitten. We zijn druk bezig met het uitvoeren van acties in de omgeving van Rukla. Toch praten we jullie in deze 6e weblog bij over wat we de afgelopen 2 weken deden én wat we tijdens de oefening Iron Wolf 2017 nog gaan doen.

Wie: sergeant der 1e klasse Tim en sergeant Danny

Wat: uitgestegen plaatsvervangend pelotonscommandant (pelotonssergeant) en uitgestegen groepscommandant

Gecamoufleerde militair met wapen liggend in het bos.

Schutter in de waarneming.

Oefening Iron Wolf

De Iron Wolf-oefening is een onderdeel van de Saber Strike-oefening. Dat is in Litouwen de grootste oefening van het jaar, waar zo’n 5.300 NAVO-militairen aan deelnemen: Nederlanders, Duitsers, Belgen, Noren, Amerikanen, Britten en Litouwers. We oefenen onder meer het doorbreken van een tankgracht, steken een rivier over met behulp van de M3-pontonbrug, voeren een vertragend gevecht en sluiten af met een verdedigingsoefening. De facebookpagina van de Koninklijke Landmacht besteedt hier deze week extra aandacht aan. Houd die dus in de gaten.

CV90

CV90-35NL

Eerdere oefening in Pabrade

Reageren op elke mogelijke (gevechts)situatie, voorbereid en onvoorbereid, keer op keer op keer.
Onze groepen haalden een aantal leerpunten uit een vorige oefening in Pabrade en trainden de afgelopen weken hun skills en drills op het oefenterrein van Rukla.

Ook het voertuigpersoneel was toen druk bezig, met onderhoud aan de CV90-35NL. Dit infanteriegevechtsvoertuig werd gereed gemaakt voor de oefening Iron Wolf.

Basketbal

1 juni was het dan eindelijk zover: de wedstrijd tegen het Iron Wolf brigade basketbalteam. Het team van de eFP-1 (enhanced Forward Presence) bestond volledig uit Nederlandse militairen van de gevechtseenheden en ondersteunende eenheden, zoals logistiek, geneeskundige dienst en de marechaussee.

Zo’n 6 trainingen moesten er voor zorgen dat 11 individuen een team werden. Zij mochten het opnemen tegen de Litouwers, voor wie basketbal de nationale sport is.

Alles was geregeld: eFP-tenue, een stadion, publiek en zelfs cheerleaders! Om 20.00 uur exact was de jump-off, onder luid gejuich van het publiek. De 1e helft was voor de Litouwers: 51-14. Het oogde bij ons wat onstuimig wat waarschijnlijk kwam door onervarenheid. En door de zenuwen door de entourage in het stadion (lees: heel veel juichende Litouwse militairen voor het Litouwse team...). De 2e helft herpakte het eFP team zich en schudde de zenuwen af. Dat resulteerde in 28-36 winst. De eindstand werd bepaald op 79-50, in het voordeel van de Iron Wolf brigade.

Het event was zo geslaagd dat ze er graag een traditie van willen maken. Elke rotatie van de eFP een basketbalwedstrijd, om de verbondenheid en samenwerking onderling te verbreden en te behouden.

Het einde in zicht

We zijn nu 12 weken in het gebied en hebben nog 4 weken te gaan. De komende week draaien we nog volop acties van de oefening Iron Wolf 2017. Aansluitend gaan we bezig met onderhoud en het bepakken en beladen van al ons materiaal.

Deze eFP-1 rotatie sluiten we af in Berlijn. Daar volgen we 2 dagen een adaptieprogramma om zo de inzet gezamenlijk goed af te ronden. En daarna naar huis!

Vanuit Litouwen,
Tim en Danny