Litouwse onderscheiding voor Nederlandse hulp na ongeluk

De 3 Nederlandse landmachtmilitairen Femke, Maarten en Jeroen hebben de prestigieuze Litouwse ‘Warrior of the Year-award’ ontvangen. Ze krijgen de onderscheiding voor hun heldhaftige en levensreddende optreden na een zwaar verkeersongeluk. De uitreiking van vorige week werd gisteren uitgezonden op de Litouwse nationale televisie.

Het dappere 3-tal maakte deel uit van het Nederlandse contigent van NAVO’s enhanced Forward Presence (eFP) in de Baltische staat.

Strijdersmentaliteit

“Toen ze het ongeluk zagen gebeuren, twijfelden ze niet. Ze verleenden direct eerste hulp aan de gewonde motorrijder en onderzochten de betrokken autobestuurder”, vertelt een trotse senior national representative luitenant-kolonel Rob Opmeer.

Hij zei dit toen hij de award namens de 3 in ontvangst nam. “Daarnaast schermden ze de plek van het ongeluk af, regelden het drukke (vracht)verkeer en vroegen omstanders de hulpdiensten te bellen. Ook toen die gearriveerd waren, bleven ze helpen. De hulp van de manschappen ging echt veel verder dan wat je van hen mag verwachten.”

De award is een Litouwse hoge onderscheiding die jaarlijks naar militairen gaat die laten zien de onderscheidende strijdersmentaliteit te hebben. Het is bijzonder dat deze prijs aan buitenlandse militairen is uitgereikt.

Bijdrage in Litouwen

Nederland draagt met ongeveer 230 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De focus van de EFP-eenheden ligt op militaire oefeningen in een internationale context.  Daarnaast leggen de Nederlandse militairen contact met de lokale bevolking.