Nederland levert schaarse vuursteun tijdens oefening Litouwen

Nederlandse militairen in Litouwen brachten afgelopen weken een schaarse capaciteit in: vuursteun van mortieren. Ze zochten voor een integratieoefening het gezelschap van NAVO-eenheden uit de regio. De internationale collega’s kwamen voor de gelegenheid over uit de battlegroups van de enhanced Forward Presence in Estland, Letland en Polen.

Militairen van verschillende landen staan bij elkaar.
Er werd samen getraind met onder andere Spanjaarden en Duitsers.

Het was een kleurrijke wirwar van nationaliteiten op het oefenterrein in Litouwen, 1,5 uur rijden ten westen van de Nederlandse thuisbasis in Rukla. Samen met een Litouws bataljon schoot de mortiereenheid van 17 Pantserinfanteriebataljon in een live fire scenario. Met de Tsjechen trainden ze procedures voor het aanvragen van vuursteun en ze voerden air assault-acties uit met de Amerikanen, Britten, Spanjaarden en Slovenen.

Militair doet granaat in schietbuis van mortier.
In bepaalde procedures willen tussen de landen nog weleens kleine verschillen zitten.

Samen trainen

“Een vol programma, maar erg leuk én leerzaam”, benadrukt wachtmeester der 1e klasse Joey, commandant van de Nederlandse mortiergroep. “Het is fijn dat er eenheden uit de regio zijn overgekomen naar Litouwen. Zo heb je de mogelijkheid om echt eens met zijn allen te trainen en van elkaar te leren.”
Hoewel de verschillende NAVO-landen bijna hetzelfde zijn getraind, willen er in de procedures nog weleens kleine verschillen zitten. Joey: “Dan gaat het bijvoorbeeld om het formuleren van bepaalde zaken of de volgorde van drills. Niet erg, maar het is wel goed als je daarvan op de hoogte bent. Uiteindelijk moeten we er als het nodig is wel met z’n allen staan.”

Militair in voertuig kijkt naar buiten.
De mortiereenheid van 17 Pantserinfanteriebataljon blijft tot medio juni in Litouwen.

Kennis en kunde

Compagniescommandant kapitein Wouter de Jager heeft zich persoonlijk hard gemaakt om de mortiergroep mee te krijgen naar Litouwen. “Vuursteun is heel schaars aanwezig. Deze mannen zijn de eerste én enige mortiereenheid hier. Voor mij bestond er weinig twijfel over: ik wilde mijn club sowieso ondersteunen met de eigen mortieren. Je merkt dat we op dit gebied echt de nodige kennis en kunde op tafel kunnen leggen. Fijn voor ons, maar ook zeker voor de andere landen.”

Gepantserd voertuig rijdt op oefenterrein.
De militaire versterking aan de Europese oostgrens telt 4 multinationale bataljons.

Versterken Europese oostgrens

Defensie levert een bijdrage aan de versterkte militaire aanwezigheid in Litouwen, de enhanced Forward Presence (eFP). Het gaat om 270 militairen voor een multinationale battlegroup. Het bataljon waarvan Nederland met Duitsland, Tsjechië en Noorwegen deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla.

De militaire versterking aan de Europese oostgrens telt 4 multinationale bataljons. Behalve in Litouwen zijn ze ook gestationeerd in Estland, Letland en Polen. De troepen voor de bataljons komen uit 18 NAVO-landen en wisselen elkaar af.