Eerbetoon voor Poolse bevrijder van Breda

Majoor buiten dienst Marian Slowinski is de oudste nog levende Poolse veteraan die persoonlijk betrokken was bij de bevrijding van Breda. Vanwege die rol en zijn bijdrage aan de bevrijding van Nederland, kreeg Slowinski uit naam van koning Willem-Alexander een felicitatiebrief. De veteraan viert vandaag namelijk zijn 100e verjaardag.

Majoor b.d. Marian Slowinski.
De 100-jarige majoor b.d. Marian Slowinski.

Dat ging gepaard met een eerbetoon In de Katedra Polowa Wojska Polskiego kathedraal in Warschau. Burgemeester van Breda Paul Depla richtte namens de inwoners van Breda een dankwoord tot hem.

Depla roemde met name het feit dat de eenheid van Slowinski de stad nagenoeg ongeschonden heeft ingenomen. Dat gebeurde destijds vanwege de bewuste keuze om de binnenstad niet met zwaar geschut binnen te trekken maar met infanterie. Depla: “Dankzij u, uw eenheid en de meer dan 50 collega’s die bij de bevrijding van Breda het hoogste offer hebben gebracht. Dankzij u allen is onze grote kerk en stad nog zoals we die nu kennen. Onze dank is groot!” Vervolgens kreeg de oud-strijders als symbool een miniatuur van die grote kerk.

Militairen van 13 Lichte Brigade staan opgesteld achter de Poolse veteraan.
Militairen van 13 Lichte Brigade in Warschau om de Poolse veteraan te eren.

Wapenbroeder

Speciaal voor deze gelegenheid reisden ook een aantal militairen vanuit hun missiegebied Litouwen naar Warschau om de veteraan te eren. Het ging om leden van 13 Lichte Brigade, het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene (17 Painfbat GFPI).

De geschiedenis van de Prinses Irene brigade gaat terug tot aan de Tweede wereldoorlog. Op 11 januari 1941 wordt het regiment opgericht. De militairen vechten mee in Normandië en trekken tijdens Operatie Market Garden het zuiden van Nederland binnen trekken.

De eenheid behoort nu tot 13 Lichte Brigade, gestationeerd in Oirschot en nu dus in NAVO- verband uitgezonden naar de Baltische Staat. De militairen vinden het belangrijk vanuit de traditie en als Brabantse eenheid, een gepast eerbetoon te brengen aan hun wapenbroeder die bijna 75 jaar geleden ons land mee heeft bevrijd.