Koning bezoekt militairen in Litouwen

Nederlandse militairen in Litouwen kregen vandaag bezoek van koning Willem-Alexander. Hij sprak met hen en liet zich informeren over de NAVO-gevechtsgroep waar de Nederlanders deel van uitmaken. De militairen van met name 44 pantserinfanteriebataljon (43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte) zitten nu 5 maanden in de Baltische staat. Afgelopen 2 weken namen ze deel aan het grote internationale Saber Strike.

Koning Willem-Alexander in gesprek met Nederlandse militairen.
Koning Willem-Alexander in gesprek met Nederlandse militairen.

Deze multinationale oefening spreidde zich uit over Estland, Letland, Litouwen en Polen. In totaal deden er 18.000 militairen uit 19 landen aan mee. Gezamenlijk trainden zij de verdediging van het NAVO-grondgebied.

Voor de Nederlanders beperkte de oefening zich tot Litouwen. Hier zijn de militairen permanent gestationeerd. Samen met België, Duitsland, Frankrijk, IJsland, Kroatië en Noorwegen vormen ze een zogenoemde battlegroup, de enhanced Forward Presence (eFP).

Nederlandse militaire voertuigen

Voor Saber Strike verbleven de Nederlanders afgelopen periode met hun battlegroup in het bosrijke oefenterrein van Pabrade, in het oosten van Litouwen. Met Nederlandse CV90’s, Fenneks, YPR’s en Boxers gingen zij verschillende keren het gevecht aan met oefenvijand Litouwen. De infanteristen werkten daarbij nauw samen met de gevechtseenheden van Duitsland, Frankrijk en Kroatië.

Dit was tevens de eindoefening voor de huidige rotatie. Volgende maand nemen militairen van een andere compagnie van hetzelfde bataljon de taken van de pantserinfanteristen in het Baltische land over.

CDS Rob Bauer reikt de Litouwse kolonel Mindaugas Steponavičius een Ereteken voor Verdienste uit.
Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer reikt de Litouwse kolonel Mindaugas Steponavičius een Ereteken voor Verdienste uit.

Litouwse kolonel ontvangt ereteken

De Litouwse kolonel Mindaugas Steponavičius bracht de koning op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

De battlegroup heeft veel te danken aan de houding en inzet van de kolonel. Daarom kende minister Ank Bijleveld-Schouten hem een Ereteken voor Verdienste toe, vandaag uitgereikt door Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer.

De kolonel kan als commandant van de Litouwse Iron Wolf Brigade worden gezien als gastheer van de in Rukla gestationeerde battlegroup en dus ook van de Nederlandse militairen. Steponavičius zorgt ervoor dat het werken en oefenen binnen de eFP goed lukt. De Wolfbrigade stelt middelen ter beschikking voor de battlegroup: van legering voor de manschappen tot logistieke ruimte en oefenfaciliteiten. Naast zijn inzet voor geïntegreerde training doet de kolonel belangrijk werk voor sociale en culturele samenhang en onderling begrip.